Уебър ще стартира от първа позиция в Германия, Фетел - трети 23.07 | 16:12

Световният шампион във Формула 1 Себастиян Фетел ще стартира от втора редица за първи път през сезона, съотборникът му Уебър с втори полпозишън

От Михаела Ганчева

Марк Уебър записа втори пореден полпозишън за сезона, след като бе недостижим в третата сесия на квалификацията на Нюрбургринг. Световният шампион Себастиян Фетел се нареди на трета позиция за първи път през годината, като записа време 1:30.216, което бе с 82 хилядни по-бавно от Люис Хамилтън, който също ще тръгне от първа редица утре. Уебър бе абсолютен властелин на трасето в К3 и спря хронометрите на 1:30.079 минути.

Победителят от Гран при на Великобритания Фернандо Алонсо се класира четвърти с 1:30.442, а с близо половин секунда зад него финишира съотборникът му Фелипе Маса. Нико Розберг направи добра трета сесия и си спечели шестата позиция, докато седемкратният шампион Михаел Шумахер остана десети.

Дженсън Бътън разочарова в последните минути на третата квалификация и се нареди едва седми, следван от Адриан Сутил и Виталий Петров, които запълниха челната десетка.

Kвалификация 1:

Фаворитите очаквано не се стараеха да правят оптимални обиколки и просто искаха да се наредят в първата десетка - Хамилтън оглавяваше класирането в първата част от К1, следван от Фетел и Алонсо. Ниската температура на пистата, високата влажност, както и очакваният дъжд индикираха за изключителното значение на правилната употреба на спирачките. Първият завой бе най-тежък за пилотите, защото напрежението бе сравнимо с това от удар на пневматичен чук.

Пилотите на Заубер изчакаха последните 6-7 минути, за да направят своите бързи обиколки с меките гуми. МакЛарън, Ферари и Ред Бул очаквано използваха медиум гумите, а Уилямс, Заубер и Рено предпочетоха по-меката консистенция. Барикело изпитваше трудности да запише сравнително бърза обиколка и се движеше под чертата през цялото време, но в последните 2 минути от К1 той се класира 12-ти.

Така след края на първата сесия Камуй Кобаяши така и не успя да се пребори за 17-ата позиция и остана 18-ти. След него се наредиха Хейки Ковалайнен, Тимо Глок, Карун Чандок, Жером Д'Амброзио и Витантонио Лиуци. Австралийският нов пилот на Испания Рейсинг Даниел Рикардо отново зае последната позиция.

Квалификация 2:

Ферари опита да загрее меките гуми в края на първата квалификация и сега излезе с малко предимство пред конкурентите в началото на К2. Не трябва да се пренебрегва факта, че Алонсо бе с 0.06 секунди по-бърз от Фетел и с още една десета пред Уебър с медиум гумите в първата сесия.

Хамилтън се стремеше този път от самото начало да направи бързите си обиколки и закова хронометрите на впечатляващите 1:30.998 минути. Пилотите на Ред Бул се наредиха зад него, а Алонсо и Маса с меките гуми имаха проблеми в първия сектор, но все пак допълваха първата шестица, заедно с Бътън.

Михаел Шумахер заемаше заветната 10-та позиция в първите 10 минути, но шасито му бе изключително нестабилно в третия сектор от пистата. Състезателите на Торо Росо желаеха да затворят квалификацията си само с един бърз рунд на трасето, но се нареждаха малко под чертата. Главен претендент за място в последната фаза бе Серхио Перес, макар Сутил и Ди Реста също да се опитваха да се наредят в десятката.

В крайна сметка пилотите на Форс Индия се бореха до последно, но Петров изхвърли Ди Реста от челните места, а Хайдфелд остана на крачка от класиране в третата сесия, заради доброто финално каране не Сутил. Така на 11-та позиция след немския пилот на Рено се наредиха Ди Реста, Малдонадо, Барикело, Перес и Буеми.

Квалификация 3:

Слуховете за дъжд така и не се оправдаха и К3 започна при суха писта, а Алонсо излезе първи на нея. Стартовите първи обиколки бяха далеч по успешни за пилотите на Ред Бул, като Уебър излезе начело 5 минути преди края с време 1:30.251 минути, а победителят от Гран при на Великобритания бе зад Хамилтън на 4-то място.

Отборите прибраха пилотите си в бокса и в оставащите 120 секунди от квалификацията преценяваха дали си заслужава да се пуснат отново. Все пак разумът надделя и фаворитите излязоха за финален тур на пистата, а Розберг приключи участието си на осма позиция. Алонсо се покачи на трето място, но не можа да се пребори с Фетел и Уебър, който подобри времето си на първата позиция. Хамилтън в последния момент изпревари световния шампион и го остави на трето място за първи през сезона.

Маса остана пети зад съотборника си, Розберг подобри позициите си с две, а Бътън и Сутил заеха следващите места. Петров и Шумахер допълниха десетката.

Водещи

Най-четени