Фантастичен Григор Димитров обърна Багдатис в Мюнхен 27.04 | 15:33

19-годишният ни талант постигна пълен обрат в мача след 6:3, 6:7, 2:6

От Ивайло Ачев

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава победния си ход на силния турнир на червени кортове в Мюнхен (Германия), след като в мач от втория кръг се наложи над Маркос Багдатис (Кипър). 19-годишният ни талант показа завидно хладнокръвие, постигайки пълен обрат в мача след 6:3, 6:7(6), 2:6.

Първият сет беше доста равностоен, но нашето момче се провали от 40-0 на собствен сервис при 2:1 гейма за Багдатис и това беше разликата - както многократно сме виждали на най-високо ниво такива грешки изяждат главата. 6:3 в крайна сметка в този първи сет, без точка за пробив за Григор, освен едно равенство при 4:2 гейма в сервиса на кипъреца.

Втората част започна с 0-40 в сервиса на Григор при 1:1 гейма и нашето момче показа характер - направи пет поредни точки, като игра два пъти на втори сервис. Следващият сервис гейм беше 0-30, а Григор го измъкна на втори сервис реално - три такива и всичките невърнати. Багдатис при всеки втори сервис правеше крачка в корта, обаче това му играеше лоша шега, защото Григор сочеше сравнително силно и по ъглите началния си удар и го хващаше в крачка. При 4:4 се стигна до дюс след два ретура уинъри на кипъреца от бекхенд, но Гришата не позволи повече, като първо по невероятен начин с бекхенд деми воле отрази нов бомбен ретур на Багдатис, а после от втори сервис за малко не направи ас. Съдията даде двойна грешка, но след това Григор заби два поредни аса.

Багдатис обаче си взимаше на по нула и 15 собствените сервис геймове и логично при липсата на какъвто и да е натиск на ретур от Григор (много лоша игра на Димитров от ретур, особено на втори сервис на кипъреца) се стигна до тайбрек. Там първият минибрейк дойде при 2:2 след непредизвикана грешка на Григор. Младият българин го върна за 4:3 с хубав минаващ от бекхенд, но веднага след това пак грешка и нов минипробив.

При 5:4 Багдатис имаше два сервиса за приключване на мача. Първото разиграване атакува смело и след удар на линията принуди Григор да сбърка - два мачбола. Григор обаче спаси първия след дълга размяна на удари и грешка на кипъреца от бекхенд, а след това на втори сервис изцеди нова непредизвикана грешка от страна на Багдатис. Последва ас на Григор, а след това пак грешка на кипъреца след лош отскок на топката - 8:6 точки за Димитров в тайбрека и така без нито една точка за пробив в целия мач младият българин успя да изравни - сет на сет.

В началото на решителния сет и двамата си взеха сервис геймовете на по 30, като имаше натиск на ретур и от страна на Димитров, и от страна на Багдатис. При 1:1 гейма най-после Григор стигна до две точки за пробив в сервиса на опонента си и успя да пробие още при първия си шанс след като върна къса топка на Багдатис. В тези моменти нашето момче направи две зашеметяващи точки - върна смач с бекхенд уинър и засече остър форхенд диагонал на Багдатис с контрапие, което остави кипъреца на място. Последва и убедително затвърждаване на пробива.

Пропуснатите точки за спечелване на мача явно затормозиха Багдатис и при 1:3 той допусна четири непредизвикани грешки и отново загуби сервиса си - на 15. Оттук насетне вече нещата бяха въпрос на време - сервис гейм за Григор на 15 и 5:1. При сервис за мача Григор се възползва още от първия си мачбол, след като комично негови удари на два пъти закачиха мрежата и при втория път Багдатис изкара удара си в аут - гейм, сет и мач.

Въпреки епохалната победа все още си личи, че Григор Димитров има да работи много, особено на ретур. Това остава слабост на младия българин, който през миналата година е спечелил едва 19% от геймовете, в които посреща, но пък подобрението на втория му сервис е очевидно.

Следващият противник на Григор Димитров ще е един измежду Теймураз Габашвили и Флориан Майер, които играят в четвъртък (28.04.11).

Водещи