Фетел потегля първи в Гран при на Валенсия 23.06 | 16:10

Себастиян Фетел даде заявка за втора победа през този сезон

От Даниел Любомиров

Себастиян Фетел даде сериозна заявка да се превърне в първия пилот през 2012-та година с две победи в календара, след като грабна третия си пореден полпозишън за Гран при на Европа на тежката писта във Валенсия.

Третата сесия на квалификациите бе драматична, но в типичния си стил Фетел изчака до последния възможен момент, преди да окупира върха с блестяща обиколка (1:38.086 минути) и да загатне за потенциал за победа – Гран при на Европа не се слави с много изпреварвания, поради което квалификацията бе изключително важна.

Втори се нареди Люис Хамилтън, който изостана с три десети от лидера, а трети ще потегля Пастор Малдонадо. Четвъртото място остана за Ромен Грожан, следван от Кими Райконен, Нико Розберг, Камуй Кобаяши, Нико Хюлкенберг, Дженсън Бътън и Пол Ди Реста.

Без съмнение най-голямата изненада на деня обаче беше отпадането на Марк Уебър още в първата сесия, което му отрежда незавидната 19-та позиция за старта на тежкото състезание утре. Той имаше проблем в болида си още на третата свободна тренировка, което го принуди да завърти само 4 обиколки в нея, а след това изчака да минат 8-9 минути от първата квалификация, за да се включи – той завъртя 7 тура с медиум гумите на Пирели, а с меките бе с цели 8 десети от секундата по-бавен от Себастиян Фетел, който по същото време бе с по-твърдите консистенции. Подвижното задно крило на австралиеца не работеше и това му попречи да се измъкне от дъното.

Пълен крах и за Ферари – Фернандо Алонсо и Фелипе Маса не успяха да се вредят в топ 10, макар и само 2 десети да ги разделиха от целта. Те ще стартират 11-ти и 13-ти, като разочарование претърпя и Михаел Шумахер. Пилето бе прав да говори песимистично преди уикенда, защото се нареди едва 12-ти преди състезанието утре.

Квалификация 3

Предвид рекордно нищожните разлики между пилотите (не само в топ 10) изглеждаше сякаш всеки един останал в третата сесия има шанс да спечели полпозишън. Лотус и Форс Индия бяха потенциалните опасности за фаворитите, след като впечатлиха до момента.

След първите бързи обиколки Розберг излезе на първо място, следван от Бътън и Хамилтън, като британците не впечатляваха в последния сектор от пистата. 3 минути преди края обаче Грожан застрашаваше лидерството на състезателя на Мерцедес, като въпреки малка грешка излезе първи 70 секунди преди края на сесията.

Когато шахматният флаг бе развян за изтичане на последните мигове от редовното време цели 4-ма все още бяха на трасето. Малдонадо окупира върха 10 секунди преди финала, независимо от трафика пред него, но това бе само докато Фетел не завърши обиколката си. Германецът имаше смазващо предимство от близо 4 десети спрямо конкуренцията, с което си осигури полпозишън.

Люис Хамилтън се класира втори, следван от Пастор Малдонадо, Ромен Грожан, Кими Райконен, Нико Розберг, Камуй Кобаяши, Нико Хюлкенберг, Дженсън Бътън, Пол Ди Реста.

Квалификация 2

Само пилотите на Ферари бяха заложили на медиум гуми за втората сесия, като още в първата си бърза обиколка записаха време в рамките на 1:39 минути. Това не изглеждаше достатъчно, за да ги класира в десетката, защото състезателите на Форс Индия, Заубер, Лотус и Мерцедес без проблеми слязоха под 1:39 в своите турове на пистата.

Хамилтън и Бътън отново последни излязоха на трасето, за да записват времена, докато Хейки Ковалайнен се нямаше намерение да сменя износените гуми и бе видно, че е отписал втората сесия. 6 минути преди края Алонсо и Маса влязоха в бокса, за да сложат меките гуми на Пирели, с които да се впишат в топ 10.

При оставащи 120 секунди Ди Реста впечатли с второто си място, докато Алонсо се нареди 8-ми, точно пред Фетел. Испанецът, Шумахер и Маса трябваше да се борят докрай, за да заслужат място в третата сесия, застрашавайки шампиона от 2010 и 2011. В последствие той се класира трети, но този късмет подмина Серхио Перес, докато Грожан закова лидерската позиция, изхвърляйки Алонсо от топ 10.

Крах за Ферари в квалификация 2 пред очите на Лука ди Монтедземоло: Алонсо, Шумахер, Маса, Сена, Перес, Ковалайнен и Рикардо отпаднаха преди заключителната сесия.

Квалификация 1

Пилотите на МакЛарън и на Ред Бул изчакаха до последните 10 минути, преди да излязат на пистата, докато конкурентите от Ферари, Лотус и Мерцедес бяха окупирали челните позиции.

Михаел Шумахер дълго време бе на първо място, следван от Фелипе Маса, който защити погласническата си позиция във втората си бърза обиколка, когато и Хамилтън окупира върха.

8 минути преди края опасно близо до чертата под 17-тото място се намираха Пастор Малдонадо и Нико Розберг, но в крайна сметка те успяха да се наредят около десетката. В същото време обаче Фетел и Уебър продължаваха да дебнат удобния момент да завъртят бързата си обиколка – 5 минути преди края германецът стана шести, а австралиецът – 17-ти.

В крайна сметка до последните секунди на сесията Уебър още не си бе завоювал оставане в квалификацията, което трябваше да се случи в последната възможна обиколка. Той обаче определено имаше проблеми с гумите си и изоставаше с 2 секунди от 17-ата позиция още в първия сектор, при което реши да изостави опита си и да узакони първата изненада за уикенда.

Отпаднали след квалификация 1: Жан-Ерик Верн, Марк Уебър, Виталий Петров, Педро де ла Роса, Нараин Картикеян, Шарл Пик и Тимо Глок, който изобщо не излезе на пистата заради стомашни болки.

Водещи

Най-четени