Юсейн Болт самокритичен след успеха си в Рим 31.05 | 11:55

"Треньорът ми ме попита, дали случайно не съм забравил как се тича", пошегува се ямайският спринтьор

От Константин Симидчийски

Най-бързото човешко същество на планетата Юсейн Болт остана крайно критичен към себе си, въпреки постигнатия успех в спринта на 100 метра в старта от Диамантената лига в Рим преди няколко дни.

Състезанието във Вечния град бе първо за Мълнията от девет месеца насам, откакто той претърпя поражение от големия си съперник Тайсън Гей в Стокхолм. Американецът не участва на старта в Рим, където Болт съумя да се справи с конкуренцията на сънародника си Асафа Пауъл, но може би и донякъде очаквано, не демонстрирайки съвсем бляскава форма на пистата.

Ямаецът дори довери в шеговит тон, че след старта в Рим неговият личен треньор го е попитал, дали случайно не е забравил да тича, след толкова продължително отсъствие от пистата.

"Не успях да стартирам както трябва, което и попречи на по-нататъшното ми бягане. Трябваше да се потрудя, за да се върна в надпреварата", призна Болт, който спечели старта с време от 9.91 секунди.

"Рамото ми отиде напред, крачката ми отсъстваше, което и доведе до наистина лошо състезание за мен. Треньорът ми ме попита, дали случайно не съм забравил да тичам".

Олимпийският и световен шампион обясни лошото си представяне и с това, че е "заякнал" твърде много, в следствие на продължителните тренировки във фитнес залата, целящи да го предпазят от нови проблеми в гърба.

"Мисля, че правех доста повече упражнения. Работих върху торса си, защото не искам да имам нови проблеми с гърба през този сезон. Прекарах много време в залата, а треньорът ми никак не е доволен, когато заякна толкова много. Това обаче е първият ми сезон, когато съм толкова постоянен в това отношение, което е и причината да стана толкова едър".

Месеци преди предстоящото Световно първенство в Южна Корея, Мълнията увери, че засега не се интересува какво правят основните му съперници за златото, особено Тайсън Гей.

"През миналия сезон реално си взех почивка. Но сега съм отново фокусиран и готов да се върна там, където бях преди. Поне при мен, фокусът никога не пада върху някой определен атлет. Няма смисъл да седя и да наблюдавам изкъсо какво прави Тайсън Гей, защото той дори все още не е бягал на 100 метра през тази година. Не мога да стоя и да си казвам - "ох, чудя се какво ли ще направи той следващия път". Трябва да съм концентриран върху това, което се изисква от мен", обясни най-бързият човек в света.

Водещи