Японец шокира Джокович в Базел, среща Федерер на финала 06.11 | 10:00

В мача за титлата Нишикори ще се изправи срещу устремилия се към пета титла в Базел Роджър Федерер

От Мариян Найденов

Японският квалификант Кеи Нишикори поднесе голямата изненада на тенис турнира в Базел (Швейцария), след като изхвърли от надпреварата световният номер едно Новак Джокович (Сърбия). Нишикори загуби първия сет и то категорично, но след това постигна невероятен обрат - японецът спечели втората част с тайбрек, а в третия сет не даде на Джокович гейм - 2:6, 7:6(4), 6:0.

Зaгубата бе едва четвърта за сърбина през тази година, като Ноле записа и невероятните 67 победи, които му помогнаха да спечели три титли от Големия шлем. Две от пораженията на Джокович дойдоха след отказване - от Анди Мъри на финала в Синсинати и от Хуан Мартин Дел Потро на Купа Дейвис. Четвъртата му загуба този сезон е от Роджър Федерер на полуфиналите на Ролан Гарос.

Ноле започна ударно, повеждайки с 5:1 гейма, след което Нишикори върна един  пробив за 5:2, а Новак поиска медицинска помощ, като сърбинът се държеше за дясното си рамо. След това Джокович отново проби съперника си и затвори сета. Във втората част обаче явно проблемите на Ноле продължиха и това се отрази и на играта му, но сърбинът стисна зъби и доведе нещата до тайбрек, в който обаче Нишикори спечели категорично. В третия решителен сет японецът бе безкомпромисен, а Джокович на приличаше на себе си, което доведе и до 6:0.

В мача за титлата Нишикори ще се изправи срещу устремилия се към пета титла в Базел Роджър Федерер, който отстрани сънародника си Станислас Вавринка след 7:6(5), 6:2 в швейцарското дерби от полуфиналите на турнира.

Федерер имаше проблеми само в първия сет, в който поведе с 5:2 гейма, но след това Вавринка доведе нещата до 6:6, а в тайбрека Роджър успя да се наложи със 7:4 точки и поведе в сетовете. Във втората част рекордьорът по титли от Големия шлем не остави никакви шансове на сънародника си, за да се класира за поредния си финал в Базел.

В родния си Базел Федерер е постигнал общо 42 победи и само 7 загуби. За Роджър това е шести пореден финал, като в последните пет издания на турнира той спечели четири титли, като единствената му загуба бе от Новак Джокович през 2009 г.

Финалът е днес от 16:00 часа българско време.

Водещи

Най-четени