ESA улови сигнал от „Фобос-Грунт“ 23.11 | 16:59

Положението на руската космическа сонда обаче остава критично

От iNews.bg

След близо две седмици мълчание авариралата руска космическа сонда "Фобос-Грунт" най-накрая даде първи "признаци на живот". В сряда (23 ноември) Европейската космическа агенция (ЕSA) съобщи на сайта си, че е засякла капсулата, докато тя преминавала над Западна Австралия.

Контактът е бил осъществен във вторник (22 ноември) в 22:25 часа българско време от наземната станция на ESA в австралийския град Пърт, се казва още в съобщението. В момента екипите на ESA работят в близко сътрудничество с руските инженери, за да определят как могат по най-добрия начин да поддържат комуникация с апарата.

Говорител на Европейския център за космически операции (ESOC) в Дармщад, Германия, заяви пред AFP, че учените са изпратили инструкции към сондата за включване на предавателя, на които тя за първи път е отговорила, като е върнала телеметрични данни. Въпреки това, учените не разполагат с всички детайли и не са много сигурни каква точно информация са получили.

Към момента 13,5-тонната "Фобос-Грунт", която носи на борда си и създадената в България изследователска апаратура "Люлин-Фобос", се намира на много ниска и неблагоприятна орбита, която е трудно да се определи с точност. Задачата по измъкването на апарата се усложнява допълнително заради много тесните прозорци за комуникация с него – от порядъка на 5 до 10 минути.

Проектът "Фобос-Грунт" е на обща стойност от 165 млн. долара. Неговата задача беше да стигне до марсианската луна Фобос и да донесе до Земята почва от нея за изследване. За ужас на авторите на проекта те изгубиха всякаква връзка със сондата часове след изстрелването ѝ на 9 ноември.

Във вторник руската космическа агенция Роскосмос заяви, че шансовете за спасяване на мисията са много малки и че има вероятност "Фобос-Грунт" да се разбие на Земята в даден момент.

Водещи

Най-четени