Facebook: Китай е най-големият ни софтуерен партньор в Азия 06.03 | 15:33

Фактът, че социалната мрежа е забранена в Китай, не пречи на топлите бизнес отношения с китайските разработчици

От Георги Георгиев

Интернет гигантът Facebook, чийто сайт е забранен в Китай от 2009 г. насам, съобщи, че страната е най-големият източник на софтуерни приложения сред всички азиатски държави.

Китайските създатели на приложения съставляват близо 20% от цялата партньорска мрежа в Азия. Това каза в интервю за Hong Kong today Дейвид Лим от Menlo Park – звеното на социалната мрежа, отговарящо за връзките с външните разработчици.

Според Лим китайските специалисти работят за повишаване на достъпа на Facebook извън Китай, но отказа да даде точни данни за тяхната дейност.

Миналата година операторът на най-голямата социална мрежа в света откри офис в Хонконг, който има статут на специален административен регион на Китай. Тогава от Facebook казаха, че се надяват да спечелят рекламодатели в азиатската държава, които таргетират клиенти извън нейните граници.

Освен върху Facebook към момента китайското правителство налага забрани за достъпа до различни социални сайтове като Twitter и YouTube на Google. Властите се стремят да ограничават и достъпа до интернет съдържание, свързано с хазарта, порнографията и разпространението на антиправителствени материали, които могат да подкопаят властта на управляващата комунистическа партия.

"Разработчиците в континентален Китай са важни за нас", коментира Лим. Сред тях се нареждат и големи софтуерни компании, например като производителят на игри Rekoo.com.

Водещи