Galaxy tab 10.1 най-накрая и в Австралия 30.11 | 10:44

Отменена е забраната за продажба на таблета на Samsung, наложена по искане на Apple

От Георги Георгиев

Samsung вече са близо до продажбата на своя нов таблет Galaxy в Австралия и то точно преди предстоящите коледни празници. В сряда (30 ноември) австралийският федерален съд отмени взетото през октомври тази година решение в полза на Apple за забрана на продажбата на таблета на местния пазар, съобщава AP. Тогава австралийски съд прие аргумента на Apple, че таблетът на Samsung използва патентовани технологии, приложени в iPad и iPhone.

Днешното решение на федералния съд е несъмнена победа за корейската компания в глобалната патентна война, която тя води с най-големия си американски конкурент. Решението идва точно навреме, така че Galaxy tab 10.1 да може да се появи на щандовете за предстоящото голямото коледно пазаруване.

В мотивите си за отмяната съдът изтъкна, че представените от Apple доказателства не показват, че Galaxy tab 10.1 нарушава патентите на Apple за технологията на сензорния екран. Съдиите определиха предишното решение за забрана пък като погрешно и изказаха мнение, че вероятността Apple да спечели делото при евентуален съдебен процес, е малка.

Въпреки победата си Samsung ще трябва да изчакат още няколко дни, преди да пуснат таблета си в магазините. Съдия Линдзи Фостър реши да удължи забраната до петък с аргумента, че от Аpple възнамеряват да отнесат въпроса към австралийския Върховен съд.

Към момента представители на Apple не бяха открити за коментар, съобщава AP.

Водещи

Най-четени