Google Maps предизвика фурор сред iPhone потребителите 19.12 | 09:43

Приложението е било свалено 10 млн. пъти в рамките на 48 часа

От Георги Георгиев

Потребителите на iPhone са свалили над 10 млн. пъти картографското приложение Google Maps за първите 48 часа след официалното му пускане, съобщава британският Indipendent.

Безпрецедентния интерес изстреля безплатната апликация на върха на класациите в AppStore. С Google Maps потребителите подмениха собствената разработка на Apple – Maps App, която се оказа с много дефекти и бе подложена на силни критики.

Амбициозният опит за картографско приложение на Apple бе пуснат през септември тази година в сътрудничество с навигационната компания TomTom, които се ангажираха с предоставянето на данните. В проекта се включиха хеликоптери и самолети, чиято цел бе да заснемат големите градове от въздуха и да създадат техни триизмерни изображения.

Тогава новият софтуер на Apple блокира достъпа до Google Maps и доведе до безброй оплаквания от страна потребителите за големи грешки като липсващ на картата град – британският Стратфорд на Ейвън. Проблеми със сателитния режим на работа, който бе нарушен от облачната обвивка на земята.

Освен тези сравнително невинни грешки, в Apple Maps App бяха установени и сериозни проблеми, които реално заплашиха живота на потребителите. Такъв бе случаят с австралийски мотористи, които се загубиха в пустинята на южна Австралия поради сериозна навигационна грешка в приложението. В последствие те трябваше да бъдат спасявани от местната полиция.

Всички тези проблеми принудиха Apple да се извинява на клиентите си. Те костваха поста на един от основните мениджъри на на компанията Скот Форстал, който отговаряше за разработването на Maps App.

Макар че новото приложение на Google вече е достъпно за сваляне от AppStore собствениците на iPhone все още не могат да изтрият вградения софтуер, което ги принуждава да държат и двете приложения.

Новостите в Google Maps са свързани с нови инструменти, които отдавна са достъпни за потребителите на Android, като прецизна навигация, фотография на улично ниво, 3D изглед, информация за месния градски транспорт и списък с локациите на 80 млн. бизнеса по целия свят.

Водещи

Най-четени