Huawei била заплаха за американската сигурност 08.10 | 11:54

Щатски законотворци обвиниха китайския гигант в промишлен и държавен шпионаж

От Георги Георгиев

Щатските компании трябва да избягват да правят бизнес с най-големия китайски производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies. Основната причина – така ще се предпазят от кражба на интелектуална собственост и промишлен шпионаж, съобщи ръководителят на комисията по разузнаването към американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Американските компании, които обмислят покупки от Huawei, трябва "да намерят друг доставчик, ако сте загрижени за вашата интелектуална собственост, ако сте загрижени за неприкосновеността на данните на клиентите си, и ако сте загрижени за националната сигурност на САЩ", се казва в изготвения документ.

Днес от комисията възнамеряват да представят доклада върху разследването, предприето срещу Huawei и ZTE – друг китайски производител на телефонно оборудване. В него законотворците са проучили въпроса дали разрастването на бизнеса двете компании на американският пазар е способствал за китайския държавен шпионаж и дали е застрашил телекомуникационната инфраструктура на САЩ.

"Huawei е компания, която се ползва с доверие и уважение на глобално ниво. Тя прави бизнес с почти 150 технологични производители и над 500 телефонни оператори", коментира Уилиям Плъмър, говорител на Huawei за Вашингон. "Сигурността и съвместимостта на нашите продукти са добре доказани. Това са фактите, независимо от политическия дневен ред", допълва Плъмър.

Проучването на комисията съвпада с нарасналите предупреждения в САЩ за дигитален шпионаж от страна на Китай. В доклад от миналия ноември щатското контраразузнаване нарече източния гигант най-големия извършител на икономически шпионаж. Тогава стана ясно, че кражбата на важна информация в киберпространството се усилва и заплашва похарчваните от САЩ 398 млрд. долара годишно за нови разработки и иновации.

Водещи

Най-четени