LG пуска универсална облачна услуга 02.05 | 13:20

LG Cloud ще предлага достъп до всякакъв вид информация през смартфони, PC-та и „умни“ телевизори

От Георги Георгиев

В началото на седмицата корейският електронен производител LG обяви пускането на своя облачна услуга*, която ще конкурира iCloud. 

Услугата, наречена LG Cloud, ще позволи на потребителите да управляват и използват всякакъв тип информация през своите смартфони под Android, персонални компютри и смарт-телевизори.

"Повечето компании днес виждат облака единствено като място за съхранение на данни или както е в случая с YouTube или Flickr за складиране и стрийминг само за един вид информация", коментира президентът и изпълнителен директор на LG’s Home Entertainment Хавис Куон.

"В бъдеще потребителите няма да искат да влизат в отделни облаци, за да имат достъп до музика, видео файлове, за снимки или служебните си документи. В крайна сметка нашето решение има за цел да направи живота ни по-удобен", обяснява Куон.

Притежателите на смартфони или "умни" телевизори с марката LG ще получат безплатно пространство в LG Cloud с обем 50 GB в продължение на шест месеца. След това безплатният вариант на услугата ще бъде редуциран до 5 GB.

_______________________________

*Изчисленията в облака (Cloud computing) представляват клас ИТ услуги, при които обработката на информация, нейното съхранение и достъпът до софтуер приложения се извършват в мрежа от отдалечени сървъри (облак). До тази мрежа (и качените в нея приложения) потребителят има достъп благодарение на интернет връзка. Големият плюс на облачните услуги е, че потребителят може да наеме в точния момент нужните му ресурси за обработка или съхранение на данни. Така отпада нуждата от създаването и поддържането на собствени системи, които са по-скъпи и често по-неефективни.

Най-четени