Sharp е на ръба на пропастта 01.11 | 16:58

Столетният японски концерн търси възможности за сливане, за да избегне банкрута

От Георги Георгиев

Японският технологичеен производител Sharp Corp., който през септември тази година навърши 100 години, предупреди, че може и да не успее да оцелее със собствени сили. Подобно на Panasonic друг голям японски концерн, Sharp предвиждат гигантски нетни си загуби за годината, които може да достигнат до 5,6 млрд. долара.

За да оцелее, в момента компанията обмисля варианти за сливане с други ИТ компании, съобщава Reuters, цитирана от Econ.bg.

В изявление на Sharp съобщават, че отчитат масивна загуба през второто тримесечие на годината и предвиждат "сериозен отрицателен оперативен паричен поток".

"Това повдига сериозни съмнения относно способността ни да продължим да функционираме като действащо предприятие", се казва oще в документа.

От компанията допълват, че предприемат и други стъпки за справяне с финансовите трудности. Те включват действия от орязване на заплатите и продажба на активи, до призив към служителите за доброволно напускане, за да се генерира паричен поток.

От Sharp заявиха, че в продължение на няколко месеца са били в процес на преговори с тайванската група Hon Hai Precision Industry Co Ltd. Целта е Hon Hai да се превърнат в най-големия им акционер.

Японският производител на телевизори очаква до март следващата година споразумението да бъде факт, но уточнява, че се разглеждат и други възможности за обединение.

"Може би Sharp няма да се сринат в рамките на тази година, но не мисля, че Sharp ще има жизнеспособен бизнес през следващите от 3 до 5 години", коментира Тецуро Ил, главен изпълнителен директор на консултантско-юридическата компания Commons Asset Management в Токио.

"Компанията не разполага с много време и трябва да се освободи от някои свои бизнеси, за да може да поддържа паричните си средства и... да създаде нещо, което да бъде наистина конкурентно", допълва Ил.

Водещи

Най-четени