Sharp се кани да продаде соларната си централа в Сакаи 16.08 | 11:27

Парите от евентуалната сделка ще отидат за операции по рефинансиране

От Георги Георгиев

Японската технологична корпорация Sharp е в преговори с чуждестранен производител за продажбата на ключовата си централа за добив на енергия от слънцето в град Сакаи, префектура Осака. Това съобщи японска медия, цитирана от Reuters.

Новината идва в момент, в който изпадналата в криза компания бележи големи загуби и се нуждае от сериозни финансови инжекции, за стъпи на краката си, коментират от изданието.

От продажбата на централата в Сакаи Sharp се надява да получи над 100 млрд. йени (1,27 млрд. долара). Към момента компанията е в процес на продажба и на част от офисите си в Токио, допълва японският ежедневник Yomiuri.

Според експерти японският гигант, който произвежда екраните за мобилните устройства на Apple, се нуждае от над 4,5 млрд. долара за рефинансиране на краткосрочни ценни книжа и още 2,54 млрд. долара, с които да изплати облигациите с изтичащ падеж през септември следващата година.

По-рано този месец Sharp орязаха прогнозите си годишните приходи и прогнозираха оперативни загуби в размер на 100 млрд. йени. Причините за лошите резултати са свързани най-вече със спадащите продажби на телевизори, както и със силната конкуренция от страна на местните играчи Sony и Panasonic и чуждестранните гиганти като корейската Samsung.

Освен за продажбата на соларната централа в Сакаи, сега Sharp предоговаря и условията по инвестициите, които тайванският производител на електроника Hon Hai обяви, че ще направи през май тази година.

Водещи

Най-четени