Siemens издига чудовищни вятърни генератори в морето 01.08 | 18:21

Всяка от турбините ще има перки с дължина от 75 метра, с които ще генерират мощност от 6 мегавата

От Георги Георгиев

Германският технологичен концерн Siemens, произвеждащ комуникационни, енергийни и транспортни системи, изгражда ново поколение гигантски вятърни турбини с рекордна производителност и големина, информира Econ.bg.

Плановете на компанията предвиждат тя да достави и обслужва 300 от тези турбини край бреговете на Великобритания. Те ще се използват за нуждите на датската енергийна компания Dong Energy и се очаква да имат с 40% по-висока производителност, отколкото тези на сушата.

Мощността на всяка турбина ще е 6 мегавата. Така ще доставят зелена енергия на около 1,8 млн. домакинства до 2017 г. Общият им капацитет ще бъде общо 1 800 мегавата.

Високата ефективност на бъдещия вятърен парк е подпомогната от ново поколение роторни перки, познати като B-75. С дължина от 75 метра (почти колкото е общата разпереност на крилата на самолет Airbus A380), перките са сред най-големите в света. При едно завъртане те покриват площ от 18 000 кв. метра – територия, равна на две и половина футболни игрища.

Това не е единствената им функция. С тегло от едва 25 тона всяка, роторните перки тип B-75 са по-леки с около 20% спрямо вятърни турбини с подобни технически данни. Това намалява разходите за изграждането на основите на вятърните турбини на морското дъно, където те се нуждаят от допълнително укрепване.

През това лято се очакват първите вятърни турбини с перки B-75.

Водещи

Най-четени