Дамите - дискриминирани и в нета 11.01 | 10:29

Ако повече жени имат достъп до интернет, това ще е добре за самочувствието им, но и за продажбите

От Георги Георгиев

Жените и момичетата са силно дискриминирани в глобалната мрежа. Това сочи ново мащабно проучване на Intel Corporation, цитирано от AFP.

Резултатите от изследването показват, че от общо 1,4 млрд. души, които живеят в развиващите се страни и ползват интернет, едва 600 млн. са жени. Самото проучване, озаглавено от "Жените и мрежата", е подготвено от експертите на Intel с помощта на държавния департамент на САЩ и световната организация UN Women.

Според анализаторите от Intel основните причини за тежкото положение на жените са две. Те са свързани първо с финансовата невъзможност на мнозина да си позволят достъп до интернет. Вторият фактор е, че на много места по света достъпът до мрежата все още е силно ограничен технически.

Тук е нужно да се споменат и други важни фактори, като необразоваността на жените в бедните държави, както и наличието на различни социални и културни норми, според които ползването на интернет се приема като неподходящо занимание за нежния пол.

Ако повече жени обаче получат достъп до глобалната мрежа, ефектите ще са огромни, отчитат експертите. Освен че ще повишат самочувствието на жените и вярата им в собствените им способности, те ще доведат до генерирането на огромни приходи от интернет продажби.

Според анализаторите, ако до три години броят на жените в мрежата скочи двойно, то това ще осигури нови пазари с капацитет между 50 и 70 млрд. долара.

По време на представянето на доклада авторите му призоваваха за двойно увеличаване на броя на жените в интернет, така че те да достигнат до 1,2 млрд. души в рамките на следващите три години.

"Драматичната разлика в достъпа до интернет означава по-малко възможности за жените", коментира Мелани Вервър, американски посланик на добра воля, занимаващ се с проблемите на жените в глобален мащаб. В изявлението си Вервър наблегна на факта, че активни действия трябва да бъдат предприети от страна на правителствата, корпорациите и различните институции.

Самият достъп до мрежата варира в различните региони на света. Закономерно, най-добре е положението в развитите държави като Исландия с 97% достъп на хората до интернет и САЩ, където този процент е 78.

В Индия и Уганда положението въобще не е толкова толкова розово. Въпреки че се превръща в икономически лидер Индия е на едно на последните места по този показател с едва 11% достъп до интернет. В Уганда положението е малко по-добро – там достъп до мрежата имат 13% от хората.

В тези бедни региони на света жените са още по-онеправдани – процентът на нежния пол в интернет е средно с 23% по-нисък то този на мъжете. Най-зле е положението в субсахарска Африка, където този процент достига до близо 45%.

 

Водещи

Най-четени