Капсулата Dragon полита към МКС в събота 16.05 | 09:12

Ако всичко мине по план, Dragon ще се превърне в първият частен космически кораб, достигнал до борда на станцията

От Георги Георгиев

Американската частна аерокосмическа компания SpaceX обяви във вторник (15 май), че възнамерява да изстреля своята капсула Dragon към Международната космическа станция (МКС) в събота (19 май), съобщава Mashable.

Изстрелването ще бъде извършено от базата на американските военновъздушни сили в Кейп Канаверал в 4:55 ч местно време. Ако се окаже успешен, полетът ще бъде първият в историята, при който частен космически апарат се скачва с обитаемата космическа станция, обикаляща Земята в ниска орбита.

Капсулата ще бъде изстреляна на борда на ракетата Falcon 9, която е също е разработена от инженерите на SpaceX – компания, създадена от милиардера Елон Мъск. По план Dragon трябваше да полети още на 30 април, но историческият старт бе отложен с близо три седмици поради технически проблеми. А изстрелването беше отложено на на два пъти.

При първия си полет до МКС Dragon няма да превозва астронавти – функция, която частната капсула е предвидена да изпълнява и така да замени отчасти прекратената през мината година програма с американските космически совалки.

Отменянето на 30-годишната програма лиши американците от собствен превоз до МКС и понастоящем те са принудени да разчитат на руските кораби "Союз". За достъпа си до станцията в бъдеще НАСА ще разчита на частни компании, които се очаква ще превозват хора и товари по много по-икономичен и изгоден начин.

Така американската космическа програма ще освободи ресурси, които да насочи към изследването на дълбокия Космос и бъдещите мисии до Марс.

Вместо хора, при първия си полет до станцията капсулата на SpaceX ще носи на борда си към 300 кг товари, предназначени за МКС.

По време на триседмичния си полет Dragon ще бъде управлявана от наземния контрол на мисията, като финалната процедура по скачването с МКС ще бъде извършено от намиращите на борда на станцията астронавти, посредством външна механична ръка.

Капсулата ще прекара около 2 седмици на космическата станция, преди да се завърне на Земята, кацайки в океана в близост до бреговете на Калифорния.

Водещи

Най-четени