НАСА се чуди на блестящ обект, заснет от Curiosity 10.10 | 13:48

Дали пък не е парче пластмаса, което се е отчупило и което учените определят като "безобидно"

От Георги Георгиев

Снимка на малък блестящ обект, заснет от Curiosity в изкопана от роувъра дупка в марсианския пясък на кратера "Гейл", привлече вниманието на учените, които ръководят амбициозната мисия на НАСА на Марс.

В крайна сметка най-вероятно ще се окаже, че предизвикалият медийна сензация обект не е с извънземен произход. В публикувано официално изявление на щатската аерокосмическа агенция се казва, че става въпрос за парче пластмаса, което се е отчупило от роувъра при изкопната му работа и което учените определят като "безобидно".

Към момента специалистите се опитват да установят точният произход на "откритието" си, но същевременно са категорични, че не става въпрос за "марсиански материал".

През следващите часове Curiosity ще продължи да прави снимки на обкръжаващата го среда, докато екипът реши какъв да бъде следващият му ход. В официалното съобщение на НАСА се казва следното:

"Основната дейност на Curiosity на 62-я слънчев цикъл от мисията (8 октомври) е била да заснеме малък, ярък обект от повърхността, използвайки инструмента ChemCam (Chemistry and Camera).Оценката на екипа е, че става въпрос за пластмасов материал, вероятно безобиден, но не напълно идентифициран".

Сега учените предвиждат да поставят проба от изкопания пясък в другите уреди на Curiosity, където ще му бъде направен химически анализ.

Водещи

Най-четени