Облакът е опасен, но само в главите ни 22.11 | 18:35

Според експерт страхът за сигурността на данните ни в облака е на психологическо ниво

От Георги Георгиев

"Облачните технологии правят бизнеса ни по-конкурентен, по-бърз и по-гъвкав" това заяви Крейг Симпсън, старши анализатор в агенцията за маркетингови проучвания Vertical Markets & Insights, по време на конференцията за облачни технологии "IDC Cloud Computing Roadshow 2012", информира деловият портал Econ.bg.

Събитието се фокусира върху ползите и проблемите при преминаване към облачен модел на управление на ИТ ресурсите. Трите най-ефективни ползи са обединяването на ИТ и бизнеса, намаляване на инвестициите в сектора и повишаване на сигурността.

Симпсън цитира данни от трансевропейско проучване относно пазара на облачни услуги, според което 41% от потребителите задоволяват нуждите си от ИТ с облачни услуги, 36% са намалили разходите си за ИТ поддръжка, 33% са засилили ИТ сигрността си, а 19% са успели да повишат ефективността на бизнеса си чрез въвеждане на облачни услуги.

Страхът за сигурността на данните ни в облака е на психологическо ниво, смята Симпсън. Според него технологията предлага различни решения за различните нужди на бизнеса. Затова и спестява много на бизнеса, тъй като предприемачите мога да плащат само за тази част от облачните услуги, от която имат нужда.

Повече за последните тенденции прогнози за развитието на облачните услуги можете да прочетете в Econ.bg.

Водещи