Първият технологичен парк у нас ще струва близо 50 млн. лв. 29.01 | 15:30

Основната му цел е да доизгради екосистема за подпомагането на иновациите и новите технологии

От Владислав Рашков

Изграждането на първия научно-технологичен парк започна. Комплексът ще се фокусира върху информационно-комуникационните и зелените технологии, както и върху природните науки.

Той се финансира от програма "Конкурентоспособност”, от която се отпускат 42,5 млн. евро, а още 7,5 млн. евро са от национално съфинансиране. Технопаркът ще се намира на 4-и километър в източната част на София, отбелязва още БТА.

Бюджетът за проекта е разделен на две - едната част е за подготовката терена, а останалата - за оборудването на лаборатории и подготовката на съдържанието проекта. В първата част се предвижда изграждане на инфраструктура, реконструкция на съществуващите сега и годни за ползване сгради, строителство на нови здания.

Паркът ще се управлява от компанията "София Тех парк", която е 100% държавна собственост, под шапката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Проектът се очаква да бъде завършен през 2015 г., а би трябвало да заработи през 2016 г. Това щяло да стане с организиране на събития, с участието на БАН, съпричастните ВУЗ-ове и бизнеса. Това стана ясно от думите на шефката на строителното дружество Елица Панайотова.

Основната цел на технопарка е да доизгради екосистема за подпомагането на иновациите и новите технологии, както и на нови стартиращи компании с висока добавена стойност, работещи за икономиката на знанието в България.

"Изграждане на инкубатор с по-широк профил, който да обхваща не само сектора на информационно-комуникационните технологии, но също и сектора на биотехнологиите и чистата енергия чрез възобновяеми енергоизточници”, коментира основните елементи на технопарка Панайотова.

Водещи

Най-четени