5 забележителности, които да не пропускате в Залцбург 21.02 | 14:59

Градът е страхотен, независимо от сезона, в който го посетите

От Елена Кирилова

Залцбург е прекрасен както през лятото, така и през зимата. Независимо кога ще попаднете в приказно красивия австрийски град и дали ще имате на разположение няколко дни или едва 4-5 часа, ето кои са забележителностите, които трябва да посетите на първо място.

Залцбургската катедрала

Издига се величествено в центъра на Стария град и е един от символите на града. Построена е стил ранен барок. Тук ще видите кръщелния съд, в който е бил кръстен самият Моцарт, както и прочутия орган, заобиколен от позлатени статуи на ангели.

Замъкът Мирабел

Построен през 1606 г. като подарък от принц Волф Дитрих за любимата му Саломе, която била негова придворна дама и с която отгледали десетте си деца именно тук. Днес тук се помещава приемната на кмета на Залцбург. Към двореца има голяма градина в бароков стил с фонтани, зеленина и красиви цветя, а в летните вечери е огласена от класическа музика от различни оркестри.

Родната къща на Моцарт

Задължителна спирка по време на разходката ви в Залцбург е къщата, в която Моцарт е живял със семейството си от 1773 до 1781 г. Вътре ще видите нотни ръкописи, мебели, лични вещи и музикални инструменти. В тази къща Моцарт композира повече от 150 от своите произведения.

Крепостта Хохензалцбург

Това е най-голямото запазено историческо укрепление в Централна Европа. Намира се на хълма над града и е негов символ. От 1861 г. крепостта е туристическа атракция. Можете да приемете предизвикателството и да стигнете до нея пеш по стръмните стъпала в самия хълм или да се качите на лифт.

Замъкът Хелбрун

Истински замък за забавленията, Хелбрун е построен в бароков стил от принц Волф Дитрих с идеята това да бъде лятна вила за забавления за децата му. Тук няма нито едно легло, защото семейството се прибирало да спи в дома си в Залцбург. Покрай двореца има голям парк с красиви фонтани и зоологическа градина. Разположен е в южната част на града. 

Повече за Залцбург можете да научите от Peika.bg.

Водещи

Най-четени