Извиняваме се на блокираните туристи с почивки у нас 12.09 | 18:30

Финансов спор между туроператор и "България Ер" доведе до отменени полети

От Кремена Бедерева

Каним руските туристи на безвъзмездни почивки догодина. Това заяви председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин по повод блокираните у нас руски туристи заради финансов спор между туроператора им и авиопревозвача, информира Агенция "Фокус".

Членове на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите от цялата страна са предложили туроператорската фирма да си върне туристите като плати втори път да ги открие, да ги покани в страната, да им даде преференциални цени догодина или да им върне парите.

Освен това има предложение първите, които пострадаха, да ползват едноседмична почивка през месец юни в България като им се даде възможност да избират между културен, морски и спа туризъм. Хотелиерите предлагат безвъзмездно стаи, за да разберат руските туристи съпричастността на българския туристически бизнес, обясни Рагин.

По думите му руснаците не са злопаметни и ще простят, ако успеем от този нещастен вариант да направим позитивен PR.

"Можем да ги поканим безвъзмездно у нас, да ни гостуват, да ги заведем на фолклорни събития, кметовете да им обърнат внимание. Случаят може да се забрави за една седмица, но зависи дали държавата, общините и браншът ще могат да се организират и да ги поканим, за да им се извиним", предлага Благой Рагин.

Той подчерта, че подобни инциденти не трябва да се допускат, защото въпреки кризата, туризмът е единствения отрасъл, който бележи ръст. "Няма институция, в страната, която да не иска руския пазар, да не иска да си подобрим отношенията, да се извиним и това нещо повече да не се повтаря", категоричен беше председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Същевременно стана ясно, че прокуратурата ще проверява действията на длъжностни лица от "Алма тур" и "България Ер". Това каза говорителят на Софийската градска прокуратура (СГС) Маргарита Немска.

Има данни за неправомерни действия от страна на работещи в двете фирми по случая с блокираните руски туристи, които не можаха да излетят от бургаското летище.

Проверката има за цел да изясни и поради какви причини чужденците не са напуснали своевременно територията на страната.

Прокуратурата е разпоредила на "Криминална полиция" да провери всички обстоятелства по случая. Така ще се изясни дали има действия отпрестъпен характер.

Разследващи обясниха, че ще бъдат проверявани действията на служители както в "Алма тур", така и на "България Ер". Проверката започна в събота след разпореждане на главния прокурор Борис Велчев, информира БТА.

От "България Ер" съобщиха, че туристическата фирма им дължи 7 милиона лева.

iNews припомня, че близо 500 руски туристи бяха блокирани на бургаското летище на 9 септември (петък), след като три чартърни полета - два за Москва и един за Санкт Петербург, бяха отменени.

Те твърдят, че са платили самолетните си билети, но туристическата агенция "Алма тур" не е изплатила парите за последните три чартърни полета на авиокомпанията "България Ер".

От "Алма тур" заявиха, че ако не бъде решен проблемът с авиокомпанията, туристическата агенция ще осигури хотел за руските туристи, които отново ще се върнат в курортния комплекс "Слънчев бряг".

Драмата с блокираните туристи продължи няколко дни, като дори се наложи правителственият самолет да извози част от руските туристи.

Водещи

Най-четени