Още около 3500 руски туристи трябва да бъдат транспортирани 13.09 | 19:10

Това съобщи транспортният министър във връзка със сагата с блокираните туристи на бургаското летище

От Ивелина Георгиева

Още около 3500 руски туристи на "Алма тур” ще трябва да бъдат транспортирани до края на сезона. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски във връзка със скандала между туроператора и авиокомпания "България Ер", заради който стотици руски граждани бяха блокирани на бургаското летище.

Той присъства на подписването на договор за разширяването на завода за ремонт на самолети "Луфтханза техник София".

Министърът посочи, че счита за край на сезона средата на октомври.

Локалните туроператорски компании - това са руските, прибалтийските и финландските компании заплащат още веднъж стойността на полетите и след това изискват възстановяване на средствата в различните държави от техните гаранционни фондове, обясни транспортният министър.

Според него след това локалните фирми могат да заведат дела за пропуснати ползи или загуби срещу "Алма тур”.

Министърът не изключи възможността за отнемане на лиценза на "България Ер", но подчерта, че компанията продължава да извозва пътниците и полетите не са спрели.

"България Еър засега се държи доста кооперативно до този момент”, коментира Московски.

Днес дори се проведе дискусия на работна група на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, откъдето трябва да се произнесат с решение по казуса. Московски призова да се изчака становището от там.

iNews припомня, че кризата с туристите на бургаското летище започна в петък (9 септември), след като "България Ер" съобщи, че анулира чартърите, резервирани от "Алма тур". Причината е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лева към авиокомпанията.

От "Алма тур" заявиха, че ако не бъде решен проблемът с авиокомпанията, туристическата агенция ще осигури хотел за руските туристи, които отново ще се върнат в курортния комплекс "Слънчев бряг".

Драмата с блокираните туристи продължи няколко дни, като дори се наложи правителственият самолет да извози част от руските туристи.

Водещи

Най-четени