Любопитни факти за Островите Кук 08.04 | 11:48

Това неземно място ще ви изненада както с обичаите, така и с кухнята си

От Елена Кирилова

Огромното лого на поредната верига за бързи закуски се появява само на няколко пресечки от Ермитажа в Санкт Петербург. И това е последната капка. Изглежда дори и най-красивите места в света се превръщат в огромно рекламно пространство, което определено може да убие чара на едно пътуване.

Мнозина мечтаят да отидат на място, което не е докоснато от човешка ръка, поне в този смисъл на думата. Ако и вие търсите подобна дестинация, Huffington Post има предложение - островите Кук.

Те се намират в южната част на Тихия океан и са владение на Нова Зеландия. Представляват обединение от шест острова и девет атола, разпределени в две островни групи - Северни и Южни острови Кук.

Те ще ви смаят със следните невероятни факти:

1. Няма много жители, но има поща

Островите Кук са почти безлюдни, но въпреки това разполагат със собствена поща. Желаещите да изпратят вест до някой близък, могат да го направят съвсем спокойно, стига да има свободни лодки, които да откарат съобщението им до някой от съседните острови. Пощата си има официален печат и хората в нея работят активно.

2. Местният лекар е шаман с расти до кръста и чаени листенца, вързани около коленете

Шаманът е 70-годишен и нос името Па. Той е проследил рода си 64 поколения назад и никога не е срещал билка, която да не може да идентифицира. Въпреки напредналата си възраст, е изключително жизнен и продължава да лекува всичко - от диабет до сърбящи ухапвания от комари. Говори се, че е излекувал десетки случаи на рак. Очаква се група учени от САЩ да пристигнат до седмица при Па, за да се поучат от енциклопедичните знания по ботаника на местния лекар.

3. Има правосъдие

Макар да няма съд в истинския смисъл на думата, на остров Митиаро, на който живеят 170 души, има справедливост и мир. Споровете се решават от трима души, която всяка неделя изслушват проблемите на жители и разрешават създалите се спорове.

4. Най-популярният ресторант е отворен една вечер в седмицата

Най-известното място за хапване на Островите Кук носи името Plantation House и е едно от най-старите заведения в района. За да ползвате услугите там, понякога се налага да почакате няколко дни. Докато дойде денят, в който ресторанта реално работи. Всички ястия се правят с продукти от джунглата, включително със заловени диви пилета и прасета. Сред любимите ястия на местните жители е кокосовата торта и чийзкейкът.

5. Бирата се прави от портокали

Местните жители правят бирата си в домашни условия. Прави се от значителни количества портокалови плодове, които се обработват по специален начин, така че в крайна сметка се получава напитка с необичаен вкус, характерна само за региона.

Водещи

Най-четени