Уикенд идея: Чудните мостове 31.08 | 10:47

Времето все още е подходящо за разходки сред природата

От Елена Кирилова

Топлите дни продължават, така че възможността за пътешествия и походи в планината все още блазни повечето любители на тези занимания.

Ако разполагате само със свободен уикенд, Чудните мостове в Родопите са място, което спокойно можете да разгледате в рамките на един или два дни.

Чудното в случая е, че мостовете не са дело на човешка ръка, а са скален феномен, ето защо често са наричани и Скалните мостове. Те се намират в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, в подножието на връх Голям Персенк.

Пътуването до тях не е особен сложно. Важното е да поемете по пътя Асеновград - Смолян и преди Чепеларе следите за табелите "Чудните мостове”. Не се подвеждайте по старите карти, показващи маршрут към село Студенец, тъй като пътят там не е в добро състояние.

След пристигането на близо 1500 м надморска височина ще ви посрещнат невероятни картини. Историята разказва, че някога на мястото е имало пещера, образувана от някога буйната река Еркюприя. По-късно част от свода на пещерата се срутва при земетресение и така се раждат скалните мостове, които определено могат да ви спрат дъха.

Според една легенда скалният феномен е се ражда по съвсем различен начин. Местните овчари дълго време се сблъсквали със змейк, който изяждал овцете им. В крайна сметка те решили да се справят с него, като взели едно магаре и го натоварили с прахан и го изпратили при змея.

Звярът изял магарето, подпалил се отвътре и легнал в една пещера, за да умре на спокойствие. Докато влизал в пещерата той избил част от скалите и така се родили Чудните мостове.

За тези, които са решили да прекарат целия уикенд на това невероятно място, на 15 минути пеша по асфалтовия път се намира хижата Скални мостове, в която може да се нощува.

Отвъд поверията и легендите днес мястото ще ви посрещне със забавни табели от рода на "Не карай гладен” и  "Възпитаните хора не късат цветя, берат билки, чупят клонки и борови връхчета, къртят скали. За останалите е забранено. Не важи за идиоти".

След като се усмихнете на всичко това, спокойно можете да се насладите на големия мост, дълъг почти 100 м и широк 12-14 м. На 200 м надолу по течението на реката пред вас ще се разкрие по-малък и непроходим мост.

Третият, който всъщност е пещера, гостоприемно прегръща водите на реката, за да се появят те отново след 3 км.

Покрай Чудните постове преминава пешеходен маршрут от село Орехово за село Забърдо. От Чудните мостове можете да преминете по широк горски път до село Орехово, като минете покрай хижите Скални мостове и Кабата.

Повече идеи за пътешествия вижте в сайта Peika.bg.

Водещи

Най-четени