Очаква се компромисен вариант в преговорите между НЕК и "Атомстройекспорт" 19.08 | 09:41

Това прогнозира пред руския в. "Комерсант" проф. Атанас Тасев, член на БЕХ

От Кремена Бедерева

В преговорите между българската Национална електрическа компания (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" ще бъде намерен компромисен вариант. Това прогнозира пред руския в. "Комерсант" проф. Атанас Тасев, член на Българския енергиен форум (БЕХ), цитиран от БТА.

Възложителят на АЕЦ "Белене" - НЕК, все пак подава насрещен иск за 61 милиона евро срещу руския главен изпълнител "Атомстройекспорт" пред Арбитражния съд към Международната търговска палата. Решението бе взето в отговор на действията на "Атомстройекспорт", подал през юли иск в парижкия арбитраж.

Руската фирма настоя НЕК да погаси задълженията си за дейността по подготовка за строежа на централата в размер на 58 милиона евро, напомня изданието.

На 16 август изтече срокът, даден от НЕК на "Атомстройекспорт" да оттегли иска си срещу българската електрическа компания и българската страна е принудена да предприеме действия за защита на своите интереси, съобщи вчера НЕК ЕАД.

На 17 август НЕК е поискала от Арбитражния съд в Париж срок до 15 октомври, за да се запознае с документацията по делото. През следващата седмица НЕК ще представи адвокатската кантора, която ще защитава интересите й в Париж.

Българската компания приключва подготовката на собствен иск срещу руската страна пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, който ще бъде внесен през септември.

Размяната на искове между руската и българската страна съвсем не означава, че става дума за някаква война, просто отношенията минават на по-сериозно интелектуално равнище на преговорния процес, което може дори да бъде приветствано. Това заявява в коментар за "Комерсант" проф. Атанас Тасев, запознат с преговорите за "Белене".

По думите на българския експерт, претенциите и на двете страни са напълно основателни, затова е дошло времето за разговор между счетоводителите, отбелязва всекидневникът. "Според мен те ще стигнат до компромисен вариант", казва проф. Тасев пред "Комерсант".

iNews припомня, че в момента проектът АЕЦ "Белене" се намира в неустановено състояние, тъй като финалният договор с руската страна не е подписан. Първият договор за строителството на "Белене" датира от 2006 година.

Около него стана един от най-големите скандали в правителството, когато шефът на НЕК и преговарящ по "Белене" Красимир Стефанов беше отстранен от поста, след като подписа меморандум с руската страна.

"Атомстройекспорт” настоява за 6.4 милиарда евро. От "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден със системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие.

НЕК обяви вече, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс.

Водещи

Най-четени