Барозу удари рамо на гръцкия премиер 21.06 | 10:54

Председателят на ЕК обаче подчерта необходимостта от смели действия

От iNews.bg

Късно снощи се проведе среща между премиера на Гърция Георгиос Папандреу и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, съобщиха от Брюксел. 

Барозу призна усилията на правителството на Гърция през последната година, при това при много тежка икономическа и бюджетна обстановка. В резултат – сега има реални реформи, които водят до ръст на икономиката и фискална консолидация.

"Остава обаче още много работа", коментира още председателят на ЕК. По негови думи ситуацията в страната е резултат от дълго отлагане на важните решения.

"Единственият път гръцката икономика отново да бъде във възход и да бъдат откривани работни места е да бъде възстановена конкурентоспособността, а публичните финанси да бъдат поставени на здрава основа", допълни Барозу.

Той коментира още, че очаква "ремонтираният" гръцки кабинет да получи вот на доверие от парламента днес (21 юни). Критично обаче ще бъде гласуването в края на месеца, когато депутатите трябва да дадат своето одобрение на амбициозните планове за приватизация и ново съкращаване на публичните разходи.

Само така Атина ще получи нов транш от ЕС и МВФ, припомни още Барозу. "Вярвам, че гръцките депутати ще подкрепят мерките през следващата седмица в духа на нациналната и европейската отговорност, която носят", заяви в заключение председателят на ЕК.

Водещи

Най-четени