Лукойл Академик е на крачка от финалната четворка в "Юрочалъндж" 22.03 | 20:00

"Студентите" надиграха словенския КРКА като гост със 78:72 точки

От iNews.bg

Българският баскетболен шампион Лукойл Академик постигна трудна победа като гост на КК КРКА Ново Место (Словения) в четвъртфинален двубой от турнира "Юрочалъндж" игран в зала "Леон Щукля" в град Ново место. "Студентите" се потрудиха доста за да стигнат до успех с 78:72 точки в двубой, преминал през няколко обрата.

Първата четвърт започна по-добре за домакините, които поведоха с пет на нула след около 2 минути игра. В последвалите минути Лукойл изпитваше известни затруднения с добре организирана отбрана на КРКА, но все пак "студентите" успяха да обърнат резултата за 9:7 в своя полза. Словенците обаче подобриха своята игра в противниковата половина и отново поведоха с 20:16 след две тройки, а в крайна сметка първата част завърши при преднина от три точки за тях – 21:18.

През втората част започна с първа точка за Лукойл, след като с тройка се отличи Божидар Аврамов. Малко след него същото стори и Джеймс, изравнявайки резултата при 24:24. Българският шампион стабилизира играта си в защита и на свой ред атакуваше успешно, стигайки до преднина от 32:27 три минути преди края. Брендън Хийт и Травис Питърсън обаче натрупаха по три лични нарушения в края, а словенците смъкнаха преднина на Лукойл до три точки - 38:41 преди почивката.

"Студентите" започнаха ударно веднага след почивката и поведоха набързо с 50:39, когато треньорският щаб на КРКА взе прекъсване след само 2 минути игра. То се отрази добре на домакините, които успяха да реализират няколко безответни коша и да намалят до 47:50. Дамян Стояновски получи травма в коляното, а шампионите разстроиха доста играта си и в крайна сметка завършиха третата четвърт с изосване от 2 точки – 56:54 в полза на словенците.

Решителната последна част пък бе съпътствана от неприятни събития по трибуните, след като в края привърженици на домакините си позволиха да замерват с предмети баскетболистите на Лукойл и реферите на двубоя. Феновете имаха претенции за няколко спорти отсъждания в полза на българския шампион. Преди това обаче съдийте бяха сбъркали и в ущърб на "студентите", а в началото на частта КРКА дори успя да дръпне с 60:54 след три минути игра. Българите успяха да се вдигнат и да изравнят за 63:63, а впоследвие и да поведат с цели осем точки за 73:65 две минути преди края. В края словенците се хвърлиха с всички сили в търсене на обрат, но баскетболистите на Лукойл останаха хладнокръвни и в крайна сметка се поздравиха с успех 78:72.

Така българският шампион се доближи само на победа от полуфиналите в надпреварата, тъй като според правилника на турнира двата отбора ще играят до две победи от три мача. Втората срещу между Лукойл и КРКА е в четвърт в залата на "студентите" в Правец.

Водещи

Най-четени