3200 "петролни бомби" има все още в Мексиканския залив 21.04 | 16:52

Такъв е броят на кладенците в този регион, които не се експлоатират, но са отворени

От Елена Коцева

Цели 3200 петролни кладенеца, които не са обезопасени и от тях може да започне теч по всяко време, все още има в Мексиканския залив. Това е констатация, която се прави точно една година след трагичната експлозия на петролната платформа Deepwater Horizon на British Petroleum, която доведе до смъртта на 11 души и на най-голямата екологична катасторфа в района. 

Според проучване на американските власти, за което АП съобщава, в Мексиканския залив има общо 50 хил. петролни кладенеца. От тях 27 хиляди изобщо не се експлоатират.
Около 3700 са обезопасени и имат сложени циментови тапи.

Още 3200 също не се ползват, но нямат циментови тапи. Те официално още се експлоатират активно, но всъщност от тях не е имало добив от пет и повече години.

Реално няма планове за ползването на нито един от кладенците, но и правителството не е задължило операторите да ги запечатат, защото срокът на концесията им още не е изтекъл. Няма и постоянен надзор дали всичко с тези отворени кладенци е наред.

Учените предупреждават, че все още не може да се направи окончателна оценка на щетите от аварията, тъй като бедствието е засегнало изключително голяма територия.

Данните не само още се събират, но и последствията не са преодолени напълно, посочват еколозите

От Националното управление по океаните и атмосферата в САЩ обаче казват, че са доволни от резултатите, които са постигнали, тъй като опасенията са били за много по-сериозни щети върху екосистемата.

Достъпът до материалите от разследването на последствията от разлива на нефт в рамките на официалното държавно разследване е силно ограничен.

Ограниченият достъп се дължи до голяма степен на това, че на базата на тези данни ще се водят стотиците дела за обезщетение срещу компанията собственик на потъналата платформа ВР.

Водещи

Най-четени