НЕК обмисля най-подходящия контраиск спрямо "Атомстройекспорт" 26.07 | 13:13

Това каза енергийният министър Трайчо Трайков

От Кремена Бедерева

НЕК ще избере най-подходящия начин за реакция във връзка със заявеното от компанията намерение да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт" по повод на излязла в медиите информация за заведен иск от страна на руската компания срещу НЕК.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след пресконференция в рамките на годишната среща на ръководството на министерството с търговските представители на България в чужбина и бизнеса, съобщава БТА.

Той бе помолен да коментира какъв би бил печелившият ход, ако НЕК заведе подобен иск в Международния арбитражен съд при положение, че страната ни няма спечелено дело там.

Така, все пак енергийният министър Трайков призна, че има заведен подобен иск, след като в петък (22 юли) от НЕК изразиха учудване, че научават този факт от руските медии, а не по официален път от "Атомстройекспорт".

От компанията отрекоха, че има подобен иск, коментирайки разпространена информация в руското публично пространство за заведен съдебен иск от "Атомстройекспорт" в Арбитражния съд в Париж срещу НЕК ЕАД.
"В нашата компания няма официално постъпило уведомление от руска страна за завеждане на този иск", се казва съобщение на компанията до медиите.

iNews припомня, че на 21 юли РИА "Новости" съобщи, че руската компания "Атомстройекспорт” е подала иск срещу страната ни в лицето на НЕК в арбитражния съд в Париж към Международната търговска палата.

"Атомстройекспорт" е компанията, която изгражда в България АЕЦ "Белене”.

Искът е за 58 млн. евро плащания за работа по проекта за атомната централа. Агенцията се позовава на представител на руската компания.

В информацията се казваше още, че в преговорните процеси между двете страни Националната електрическа компания многократно е поставяла въпроса за неизплатените суми, свързани с договор за изкупуване на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене".

Сумата, дължима от "Атомстройекспорт" на НЕК ЕАД, по тези задължения е над 61 млн. евро.  Това е причината, поради която НЕК ЕАД спря плащанията си към "Атомстройекспорт".

"Атомстройекспорт" в свое официално писмо е уведомила НЕК ЕАД, че смята претенциите за обосновани и предлага нова среща между двете страни за разрешаване на тези въпроси.

"НЕК ЕАД винаги е била отворена за диалог при решаване на възникнали проблеми. При получаване на официално писмо от руската страна за заведено дело срещу НЕК ЕАД, нашата компания също ще започне съдебна процедура за предявяване на свой иск за неплатено оборудване на стойност 61 млн. евро.", уточняват от Националната електрическа компания.

Нашата страна се договори за строителството на АЕЦ-а още през 2006 година. И до този момент обаче проектът постоянно се отлага с различни аргументи – от финансовата страна, след като се оттегли един от основните инвеститори, германската RWE, до въпроса за техническата безопасност.

iNews припомня, че за последен път у нас въпросът за замразяването на проекта повдигна министър Трайков, като обяви, че искаме замразяване на преговорите по АЕЦ "Белене" с още три месеца, за да може консултантът - британската банка HSBS - да приключи с експертизите си.

Освен това България очаква още информация за техническия проект и как той се отразява на новите изисквания за безопасност на ядрени централи. Тогава обаче, въпреки изпратеното от нас писмо, от "Росатом" не отговориха.

В момента проектът АЕЦ "Белене" се намира в неустановено състояние, тъй като финалният договор с руската страна не е подписан. Около него стана един от най-големите скандали в правителството, когато шефът на НЕК и преговарящи по "Белене" беше отстранен от поста, след като подписа меморандум с руската страна.

"Атомстройекспорт” настоява за 6 милиарда и 400 милиона евро. От "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие.

НЕК обяви вече, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс.

Водещи

Най-четени