Подготвя се национален протест срещу АЕЦ "Белене" 19.04 | 17:50

От гражданския комитет изпратиха отворено писмо до премиера

От Елена Коцева

Национален протест против изграждането на АЕЦ "Белене" се подготвя от граждански комитет.

От гражданското сдружение се канят да организират протест на 1 юни.

Движението срещу нови ядрени мощности на Балканите започна още в събота, 16 април, когато около 50-тина екоактивисти се събраха пред сградите на румънското и турското посолството. На 26 и 27 април ще има протест в Русе, а на 25 се организира поход от Свищов до Белене.

Днес бе представено отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което се описват вредите от едно завършване на централата.

От комитета обещават и други инициативи в знак на протест срещу проекта.

АЕЦ "Белене" не е нужна като производител на електроенергия за бъдещия енергиен баланс до 2025 - 2030 г., сочат анализите на комитета, в който членуват Димитър Иванов, Красен Станчев, Иван Груйкин, Огнян Минчев, Едвин Сугарев и други.

Реализацията на АЕЦ "Белене" заплашва с прекратяване на производството в АЕЦ "Козлодуй", което ще има негативен ефект върху цената на електроенергията към края на това десетилетие, предвиждат още обществениците.

Членовете на комитета настояват за среща с премиера Бойко Борисов, на която да представят аргументите си срещу проекта.

 

iNews припомня, че в момента все още не е напълно ясно какво ще е бъдещето на проекта за атомна централа "Белене". Миналата седмица по повод подписания меморандум с руската страна се разрази един от най-големите скандали в правителството на Бойко Борисов.

Едновременно с това след аварията в ядрената централа "Фукушима" в Япония, предизвикана от земетресението на 11 март и последвалото цунами, с нова сила се повдигна въпросът за безопасността и сигурността на проекта "Белене”.

Европейският съюз взе решение да направи проверка на всички ядрени мощности на територията на общността. Такива тестове ще бъдат направени съвместно с Русия. 

На този етап от Асоциацията на европейските ядрени регулатори смятат, че няма причина за замразяването на строежа на нови ядрени мощности.

Водещи

Най-четени