Автопоход срещу АЕЦ "Белене" тръгна от Свищов 25.04 | 12:00

В района на площадката може да бъде изградена свободна икономическа зона

От Елена Коцева

Протестен автопоход срещу АЕЦ "Белене" започна от Свищов, съобщава БТА. Проявата е под наслов "Паметта за Чернобил и ужасът от Фукушима ни дават последен шанс да кажем Стоп на АЕЦ "Белене".

Протестът е организиран от еколози, които се събраха преди седмица за първи път в столицата на демонстрация срещу изграждането на ядрена електроцентрала в България.

Протестът им е и срещу намеренията на Румъния и Турция да изграждат ядрени мощности. Подобни опасения бяха изразени вече и от управата на община Бургас, откъдето изпратиха специално допитване за намеренията на турската страна да строи АЕЦ в близост до Резово.

В района на площадката за АЕЦ "Белене" би могла да бъде изградена свободна икономическа зона, която да даде работа на хората, смятат от организаторите на протеста.  

По думите на Албена Стефанова, председател на фондацията "Околна среда и земеделие", хората от района са притеснени, че случващото се в японската централа "Фукушима-1” може да се повтори в България. 

"Нашият протест иска да събуди управляващите и жителите на шестте общини, които попадат в стокилометровата зона на въздействие на бъдещата централа, че свободната икономическа зона, а не централата може да създаде работни места”, каза организаторката на проявата.

В похода участват около 100 демонстранти, които приеха декларация, която настоява правителството да не подписва окончателен договор с Русия преди да станат ясни новите критерии за ядрена безопасност и на тяхна основа да бъде преоценена нуждата от нова ядрена централа в България.

Декларацията е адресирана до Народното събрание, правителството и президента. 

iNews припомня, че на този етап от Асоциацията на европейските ядрени регулатори смятат, че няма причина за замразяването на строежа на нови ядрени мощности.

Едновременно с това след аварията в ядрената централа "Фукушима" в Япония, предизвикана от земетресението на 11 март и последвалото цунами, с нова сила се повдигна въпросът за безопасността и сигурността на проекта "Белене”.

Европейският съюз взе решение да направи проверка на всички ядрени мощности на територията на общността. Такива тестове ще бъдат направени съвместно с Русия. От "Росатом" нееднократно уверяваха, че сигурността на проекта "Белене" е от най-висока степен. 

 

Водещи

Най-четени