Пуснаха под гаранция един от задържаните за палежите на коли 20.12 | 14:40

Радослав Стоянов е готов да заплати нанесените щети, които са оценени на 1702 лв.

От Кремена Бедерева

Състав на Софийския районен съд (СРС) е определил мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1700 лева на Радослав Стоянов (27 г.), който беше задържан за палеж на лек автомобил.

Това съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от БТА. Според съда е налице обосновано предположение за извършване на престъплението. Доказателства за това са показанията на трима свидетели, заключението но физико-химичната експертиза и самопризнанията на Стоянов.

Няма опасност обаче той да извърши друго престъпление, тъй като не е осъждан или да се укрие, тъй като има постоянен адрес, собствено жилище, съпруга и малко дете, за които се грижи, както и постоянна работа по трудов договор.

Съдът е взел предвид и факта, че Радослав Стоянов е изразил готовност да заплати стойността на нанесените от палежа щети, които са оценени на 1702 лева. Определението може да се протестира от прокуратурата пред Софийския градски съд (СГС).

iNews припомня, че Стоянов е трети задържан по обвинение за палежите на коли. В нощта на 10 срещу 11 декември беше арестуван и 33-годишният Владислав Николов, известен с прякора Куката. Той бе заподозрян за съпричастност към случая и палежи в кв. "Западен парк".

На 16 декември полицията задържа 29-годишният криминално проявения Юлиан Ковачки. Той е заловен в столичния квартал "Младост".

На 14 декември пък МВР съобщи, че при масова акция на столичните полицаи са задържани 63-ма души за различни престъпления. При четирима е открита съпричастност към случаите за палежите в града.

В хода на операцията бяха проверени 1200 коли. 2600 души, сред които 93 криминално проявени, попаднаха в полезрението на полицаите. Изглежда обаче не всички подпалвачи са заловени.

За разлика от Стоянов, Софийски градски съд (СГС) остави за постоянно в ареста Юлиян Ковачки, обвинен в палежи на автомобили в София. Въпреки непрецизно формулираните обвинения срещу Ковачки, според съда, са събрани достатъчно доказателства, които дават основания той да остане в ареста.

Събраните доказателства съдът кредитира като пряко относими към палежите на автомобили в кварталите "Младост" и "Хаджи Димитър".

Въпреки арестите обаче, палежите на коли продължават - днес - 20 декември, отново бе подпален автомобил.

Колата бе подпалена в столичния квартал "Владая”. При инцидента няма пострадали.

Вчера - 19 декември, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че палежите на автомобили в страната нямат общо със случаите в София.

Цветан Цветанов посочи, че единични случаи на палежи винаги е имало като форма за решаване на взаимоотношения. Той призова гражданите да сигнализират в полицията, тъй като вече има задържани след подадена информация от очевидци.

Цветанов добави, че разкриването на тези случаи е акцент в работата на СДВР. Цветанов смята, че медийните репортажи, в които се обяснява как се палят автомобили, може да са провокирали интерес у хората, които го намират за забавно.

За около месец и половина в София бяха опожарени повече 40 автомобила в различни квартали на града. В разследването на случаите дори се включи ДАНС. Председателят на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС Димитър Дъбов коментира, че агенцията проверява опасения за тероризъм при тези случаи.

В нощта на 10 срещу 11 декември беше арестуван и 33-годишният Владислав Николов, известен с прякора Куката. Той е заподозрян за съпричастност към случая и палежи в кв. "Западен парк".

 

Водещи

Най-четени