Подпалвачът на автомобили остава в ареста 18.12 | 18:00

Юлиян Ковачев е обвинен за палежите на коли в кв. "Младост" и "Хаджи Димитър"

От Кремена Бедерева

Софийски градски съд (СГС) остави за постоянно в ареста Юлиян Ковачки, обвинен в палежи на автомобили в София, съобщава БТА.

Въпреки непрецизно формулираните обвинения срещу Ковачки, според съда, са събрани достатъчно доказателства, които дават основания той да остане в ареста.

Четири пъти Ковачки е осъждан за хулиганство и шофиране в пияно състояние, което, според съдебния състав, е довод да се смята, че той е обществено опасен и има опасност да извърши друго престъпление.

Събраните доказателства съдът кредитира като пряко относими към палежите на автомобили в кварталите "Младост" и "Хаджи Димитър".

С неговото появяване се установяват запалени коли, а това е достатъчно уличаващ сбор от косвени доказателства", записа в мотивите си съдът.

iNews припомня, че на 16 декември полицията е задържала 29-годишен мъж, свързан с палежите в София. Арестуваният е криминално проявеният Юлиан Ковачки. Той е заловен е в столичния квартал "Младост".

По данни на МВР задържаният се е провалил на детектор на лъжата. Вероятно той ще бъде обвинен само за палежите в квартал "Младост".

Три автомобила горяха тази нощ. Първо е пламнал лек автомобил в Перник, по-късно – в село Волуяк и в столичния кв. "Младост”. Лек автомобил BMW е бил подпален в Перник тази нощ, това съобщи за Агенция "Фокус” комисар Валентин Димитров, директор на ОД МВР Перник.

"В 01,30 часа е подаден сигнал за горяща кола на ул. "Ихтиман” в Перник. Веднага е изпратен екип на пожарната. Изгоряла е предната част на автомобила – двигател, инсталация, капак. Има мнение, че автомобилът е умишлено запален, но все още нямаме категоричното мнение на експертите от "Пожарна безопасност и защита на населението”, които са участвали в гасенето на пожара”, каза той.

Лицето, чиято собственост е колата, не е криминално проявено. Незабавно са проведени необходимите оперативно-следствени мероприятия. Не е установен извършителят на деянието. Работи се по случая – каза комисар Валентин Димитров.

Това е първи палеж на територията на област Перник за последните 40 дни. Два автомобила са горели в столичния ж.к. "Младост” и в с. Волуяк, съобщи още старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР.

Към 03.00 часа е получен сигнал за горящ автомобил Mercedes в с. Волуяк. Към 04.00 часа е получен нов сигнал за запален автомобил в ж.к. "Младост”. Собственикът на автомобила е познат на полицията, уточни старши комисар Йорданов.

Няма пострадали при инцидентите. Колите са частично изгорели. Извършват се допълнителни огледи на мястото на запалените коли. Установяват се свидетели, назначават се експертизи, каза още директорът на столичната полиция.

За около месец и половина в София бяха опожарени повече 40 автомобила в различни квартали на града. В разследването на случаите дори се включи ДАНС. Председателят на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС Димитър Дъбов коментира, че агенцията проверява опасения за тероризъм при тези случаи.

В нощта на 10 срещу 11 декември беше арестуван и 33-годишният Владислав Николов, известен с прякора Куката. Той е заподозрян за съпричастност към случая и палежи в кв. "Западен парк".

На 14 декември пък МВР съобщи, че при масова акция на столичните полицаи са задържани 63-ма души за различни престъпления. При четирима е открита съпричастност към случаите за палежите в града.

В хода на операцията бяха проверени 1200 коли. 2600 души, сред които 93 криминално проявени, попаднали в полезрението на полицаите. Изглежда обаче не всички подпалвачи са заловени.

Водещи

Най-четени