Джокович свали Федерер от трона в Лондон в зрелищен финал 13.11 | 07:43

На финала 25-годишният сърбин детронира победителя в последните две издания на надпреварата - Роджър Федерер след победа със 7:6(6), 7:5 в мач, продължил 2 часа и 14 минути и превърнал се в истинско тенис зрелище

От Мариян Найденов

Световният №1 Новак Джокович завърши сезона по шампионски, след като спечели титлата от заключителния турнир на 8-те най-добри на ATP в Лондон.

На финала 25-годишният сърбин детронира победителя в последните две издания на надпреварата - Роджър Федерер след победа със 7:6(6), 7:5 в мач, продължил 2 часа и 14 минути и превърнал се в истинско тенис зрелище.

За Ноле това бе втора титла от финалния Мастърс, след 2008 година, когато турнирът се провеждаше в Китай. Рекордьор по успехи пък е Федерер, който е триумфирал цели шест пъти (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011).

Така Джокович стана един от осемте тенисисти, печелили надпреварата най-малко два пъти след Федерер (6), Пийт Сампрас (5), Иван Лендъл (5), Илие Настасе (4), Борис Бекер (3), Джон Макенроу (3), Бьорн Борг (2) и Лейтън Хюит (2).

Победата над Роджър пък бе под фаталния номер 13 за Джокович от общо 29 мача помежду им, намалявайки преднината на великия швейцарец на 16-13. Иначе това бе 34-а турнирна победа за сърбина, който има още много да догонва Федерер, който има 76 титли.

Финалният двубой в зала "О2 Арина" в Лондон предложи всичко, което може да бъде видяно - невероятни разигравания, съпътствани и с не малко грешки, много обрати, още-повече емоции и драма до последната минута.

Федерер започна срещата вихрено и дръпна с 3:0, след като проби Джокович на нула още в първия му сервис гейм. Последва маратонски гейм, в който Ноле най-накрая успя да прекъсне серията на швейцареца, а в петия гейм и да върне пробива за 3:3, завръщайки се в мача.

Набрал инерция и в психологически подем, сърбинът се развихри и за втори път проби подаването на Роджър, за да доведе нещата до 5:4 и сервис за спечелване на сета. В него Джокович стигна до сетбол, но изправен до стената, Федерер показа защо е може би най-великия в този спорт и на свой ред проби съперника си, вкарвайки първата част в тайбрек.

Решителният 13-и гейм също премина през много обрати. Сърбинът поведе с минипробив, но Федерер го върна. След това обаче последва нов минипробив за сърбина за 6-5 и сетбол за Ноле. В този момент обаче Федерер направи уникално изпълнение в неподражаемия си стил, с което се измъкна и доведе Джокович до полуда.

В следващото разиграване обаче ръката на швейцареца трепна и той прати топката в мрежата, давайки трети сетбол на съперника си в този сет и Новак не пропусна да се възползва, затваряйки тайбрека с 8:6 точки, а с това и първата част.

Вторият гейм започна аналогично на първия, като Федерер бе във вихъра си, отново реализира ранен пробив и поведе с 3:0. След това всеки от тенисистите вземаше подаването си, за да се стигне до 5:3 и сервис за швейцареца.

Подобно на Джокович в първия сет, и Роджър стигна до сетбол, но този път бе ред на сърбина да покаже непримиримия си характер и невероятен тенис, довел до връщане на пробива.

Световният номер 1 продължи да играе много силно и това доведе до нов пробив в края на сета, който бе с цената на титла. При 6:5 Новак успя да реализира още първата предоставила му се възможност за пробив и така след 7:5 затвори този толкова оспорван финал.

Най-четени