Днес Google се съблича 24.04 | 13:06

Търсачката чества рождения ден на създателя на ципа Гидеон Съндбек

От Елена Кирилова

Днес Google буквално се съблича пред очите ни. Ако се чудите за какво става дума, просто погледнете днешния Google Doodle и кликнете върху огромния цип върху екрана.

Причината образът на търсачката да се разделя на две се крие в днешната дата, на която отбелязваме 132 г. от рождението на създателя на ципа Гидеон Съндбек.

Всъщност Ото Фредерик Гидеон Съндбек се ражда през далечната 1880 г. в Швеция. Той израства в семейството на фермери, а след като приключва с ученето в родната си страна, се мести да живее в Германия, където продължава образованието си в политехническо училище.

Но истинският успех за младежа идва с появата на ципа. Това изобретение се ражда в САЩ през 1893 г., но се оказва твърде сложно за употреба. Създателят му Уиткомб Джъдсън прави голяма инвестиция в циповете, но в крайна сметка се оказва, че е сгрешил, тъй като започва да го грози опасността от банкрут.

И именно тук историята намесва Гидеон Съндбек, който се запознава с Джъдсън посредством Гари Ерл и Луис Уокър, от които изобретателят първоначално търси помощ.

Съндбек получава работа като главен инженер с единствената цел да превърне ципа в нещо наистина приложимо. За тази работа са му нужни години, но ципът на шведа се оказва изключително различен от оригинала.

Ето защо през 1913 г. той получава патент за него и дарява необикновеното изобретение с името "цип”. На Съндбек дължим и първата машина за изработка на ципове в света. Едва 10 години по-късно, през 1923 г., ципът намира място в живота на хората и започва да печели популярност в редица страни по света.

Водещи

Най-четени