Защо е толкова трудно да се раздвижим? 23.01 | 12:11

Как да се мотивираме и да не се отказваме от упражненията и движението

От iNews.bg

Знаете, че трябва да го правите. И знаете защо! Упражненията са от решаващо значение за запазване на здравето ни и добър пример за децата. Но тогава защо е толкова трудно да се раздвижим?

Истината е, че можем, но само това не стига – трябва правилно мислене, за да се получат нещата и да останем мотивирани.

"Промяната е трудно!", казва треньорът по здравословно поведение Шели Хофс. "Когато се опитваме да започнем да правим упражнения, ние започваме да мислим за всички извинения за това, че да не го правим. Влизането във форма започва да изглежда непреодолимо. И това ни кара да се чувстваме стресирани. И ние започваме да не искаме да го правим", обяснява специалистът.

Интернет изданието webmd дава няколко съвета за това как да се мотивираме и да не се отказваме от упражненията и движението.

Намерете си лична мотивация, за да се упражнявате

Какво е нужно, за да станете от дивана – това е най-важното за вас. За начало, това може да е някакъв външен фактор, смятат специалистите. Мотивацията може да е лична или вследствие на препоръка от вашия личен лекар, който ви е посъветвал да се движите повече, за да сте по-здрави.

Замислете се кое е от най-голямо значение за вас?

Нещо толкова просто като една разходка след вечеря може да ви помогне да контролирате теглото си, да укрепи костите ви, да подобри мускулите ви или пък да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.

Плюс това, ако започнете да се движите повече, вие ще дадете добър пример за подражание на децата си.

Всичко това изглежда супер, но въпросът е да става всеки ден, казват специалистите. А за да запазите мотивацията си за упражнения ден след ден, трябва да намерите своята вътрешна мотивация.

Например, ако се чувствате по-енергични и по-малко стресирани от йогата, започнете с нея. Или пък, ако по същия начин ви действа тичането или разходките всеки ден? Въпросът е да приемате всичко това като лична награда за вашето здраве.

Поставяйте си реалистични цели

Съществуват различни мнение колко точно и какъв тип упражнения трябва да се правят седмично. Според повечето специалисти възрастните хора трябва да се движат умерено по два – два часа и половина на седмица. Това означава приблизително по 30 мин. разходка, пет дни в седмицата. Ако предпочитате тичането – отделете около 15 мин. на ден.

"Най-често хората губят мотивацията си да правят упражнения, когато се опитват да правят твърде много, и то твърде скоро", обяснява специалистът по здраве д-р Хенсън. Така че, по-добре започнете с кратки тренировки от порядъка на 15-20 мин. на ден, като постепенно увеличавате интензивността.

С течение на времето си задавайте седмични цели за постигане, като бавно увеличавайте натовареността и времето на изпълнението на упражненията. "Ако не сте постигнали целта си, помислете за това какво се е объркало и какво трябва да промените следващия път", съветват Хенсън.

Спрете да мисли за упражненията като упражнения - направете нещо, което обичате

Не е необходимо да ходите на фитнес, за да влезете във форма – просто трябва да се раздвижите, независимо къде го правите. За някои хора фитнесът е начинът за това, но за други – именно фитнесът е скучна работа и го избягват колкото се може по-често.

Какво друго може да направите?

Така че – заложете на други алтернативни средства за раздвижване, като например, разходка на кучето или пък разходка на кучето на съседа. Съседите ви ще ви бъдат благодарни, а вие ще се раздвижите. Участвайте в спектаклите на децата ви в училище – добър начин да потанцувате и да се раздвижите, а не само да стоите пред телевизора.

Отидете в парка с децата си и си поиграйте на криеница. Ако ви трябва нещо за вечеря, отидете до магазина, но без колата, а пеша. Добър вариант за раздвижване е да слизате една-две спирки преди тази, на която обичайно слизате и преминавате останалото разстояние пеша до офиса си или до вкъщи. Всичко това ще ви даде възможност да се раздвижите и то, без да е необходимо да ходите на фитнес и да плащате за това. Плюс на това е, че ще ви е забавно и няма да ви е досадно да го правите всеки ден.

Направете си план как да влезете във форма

За повечето хора, основна пречка за раздвижване и упражнения е липсата на време. Затова си направете график и си определете време и за това. Отбележете го в календара, като всяка друга задача, която трябва да свършите. И както не пропускате важните си срещи, така и не трябва да пропускате да се раздвижите. Вариант е, вместо да говорите с приятелите си по телефона, просто да отскочите до тях - пеша.

Водещи

Най-четени