Скача инфлацията, скачат и цените на лекарствата 17.04 | 15:51

Правилото важи само за лекарствените продукти без лекарско предписание

От Елена Кирилова

Всички цени на лекарствените продукти без лекарско предписание, които са регистрирани към момента, няма да могат да се увеличават с повече от статистически отчетената инфлация, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Условието е вписано в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, чийто текст беше одобрен от служебния кабинет.

От МС твърдят, че това е антикризисна мярка, която ще важи една година от влизането в сила на наредбата.

Според нея на регулация подлежат цените на лекарствата, които са включвани в Позитивния лекарствен списък. Регулираната цена на лекарствения продукт ще бъде и негова пределна цена при продажбата му на дребно.

Пределните цени на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, също подлежат на регулиране.

Въвежда се изискването генеричните лекарствени продукти да са на цена, което не е по-висока от 80 на сто от цената на оригиналния лекарствен продукт. Правилото ще важи и за първия генеричен продукт в група, докато останалите ще бъдат регулирани на конкурентен принцип.

Два пъти месечно, на 2-ро и 16-то число, Позитивният лекарствен списък, Регистърът на пределните цени и Регистърът на максималните продажни цени на лекарствените продукти без лекарско предписание ще бъдат актуализирани.

В наредбата са вписани условията и реда за регистрирането на максимални продажни цени на лекарствените продукти без лекарско предписание. Отбелязани са и условията, правилата и критерии за включване или изключване на лекарствените продукти от Позитивния лекарствен списък.

Освен това са определени условията за утвърждаване, отменяне или изменяне на фармако-терапевтични ръководства, които включват критерии за оценка на ефикасността на прилаганата терапия.

Новият текст регламентира условията, при които в случаите на установена грешка в цената на производител в Гърция, цената няма да се взема предвид за период от една година при външното рефериране на цените у нас.

Причината за прилагането на този метод е големият брой постъпили писма за допускане на редица грешки в ценовия бюлетин на лекарствените продукти на Гърция.

Водещи

Най-четени