Коя е несбъднатата мечта на папата 06.11 | 17:19

Папата отново обясни защо се е отказал от папския лукс в жилище с около 10 стаи

От iNews.bg

Когато бил малък папа Франциск никога не е мечтал да стане лидер на 1,3 млрд. римокатолици. Какво е било тайното му желание? Да бъде месар.

"Когато бях малък, нямаше много магазини”, казва папата в интервю, в което разказва за детството си в аржентинската столица Буенос Айрес.

"Имаше един пазар с месар и продавач на плодове и зеленчуци. Ходех с майка ми и баба ми да пазаруваме. Тогава бях на четири. Те ме питаха какъв искам да стана, когато порасна и аз им казах месар”.

Разкритието за детските мечти на папата е публикувано в интервюто на Франциск за холандския вестник "Straatnieuws”, продаван от бездомни в централния град Утрехт. Папата сподели, че е пропуснал възможността да ходи по улиците. В своя скромен квартал на Буенос Айрес имало един малък площад, където той играел футбол, макар и с малък успех. "С други думи имах два леви крака. Но когато играех, по-често бях вратар”, споделя Франциск.

Като папа той имаше трудна седмица, след като бяха разкрити сериозни финансови измами зад стените на Ватикана.

Папата отново обясни защо се е отказал от папския лукс в жилище с около 10 стаи. "Аз не можех да живеят там. Нямаше да е добре за моето психическо здраве”, казва той.

Вместо това, папата избра да се настани в двустаен апартамент в резиденцията на Domus Sanctae Marthae, където той може да приема посетители и се храни с другите в столовата.

"Щом е златна не е клетка, така ли, каза Франциск, като сподели още, че би искал от време на време да може да излиза за пица.

Папата не се приема и за знаменитост. "Не мисля, че съм известен. Казвам на себе си, че сега съм на важна позиция, но след 10 години никой няма да ме разпознава”, сподели Франциск през смях.

Водещи

Най-четени