Никакви компромиси със сигурността на АЕЦ "Белене" 30.04 | 15:14

Тази категорична позиция изказа министър Трайчо Трайков

От Елена Коцева

Водещ критерий по отношение на проекта АЕЦ "Белене" е сигурността и България няма да направи компромис с това.

За тази категорична позиция на Българската държава увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред посланици от страните на Европейския съюз.

Проучването на консултанта ще даде възможност обществото да изгради своята оценка, а финалното решение да бъде взето въз основа на обективни данни, коментира още министърът.

Новият Закон за възобновяемите енергийни източници осигурява предвидимост на инвестициите в тази сфера, посочи министърът, цитиран от БНР

iNews припомня, че в момента все още не е напълно ясно какво ще е бъдещето на проекта за атомна централа "Белене".

Преди по-малко от месец се разрази един от най-големите скандали в правителството на Бойко Борисов. Скандалът беше по повод на подписания меморандум с руската страна за изграждането и цената на АЕЦ "Белене".

След като бе подписан меморандумът от НЕК съобщиха, че основният акцент на работата през следващите три месеца ще бъде разглеждане на документация от водещи европейски ядрени специалисти по сеизмология и радиационна безопасност, за да бъдат уточнени допълнителни условия за безопасността на централата.

От "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие. Системите за безопасност са около 40% от цената на атомните електроцентрали.

Въпросът със сигурността на централата става отново актуален след голямата авария в АЕЦ "Фукушима – 1” в Япония.

В Европа, а и в България се надига протестна вълна като цяло срещу производството на енергия по ядрен път.

Водещи

Най-четени