Григор Димитров отпадна на 1/4-финалите в Ийстбърн 16.06 | 21:33

Най-добрият български тенисист отстъпи в два сета на сърбина Янко Типсаревич, оставайки на една победа от историята

От Константин Симидчийски

Григор Димитров не успя да влезе отново в историята на българския тенис, превръщайки се в първият роден тенисист, достигал 1/2-финал на турнир от ATP. Днес хасковлията имаше тази възможност срещу сърбина Янко Типсаревич в Ийстбърн, но му отстъпи в два сета на 1/4-финалите.

Димитров претърпя поражение с 3-6 6-7(2), като ще продължи с участието си в турнира на двойки, където му предстои 1/2-финал в партньорство с италианеца Андреас Сепи.

За Янко Типсаревич това бе втори мач в днешния ден, след като сърбинът трябваше да доиграе двубоя си с казахстанеца Михаил Кукушкин, който вчера бе прекратен в самото си начало заради дъжд. Умората обаче не се оказа фактор за представянето на световния номер 30, който макар и с известни трудности във втората част, намери място сред 1/2-финалистите.

Мачът стартира по възможно най-лошия начин за Григор, който допусна пробив още в първото си подаване. До края на сета Типсаревич не допусна грешка при свой сервис и така се стигна до 5-3 в полза на сърбина, а той вече подаваше за затваряне на частта. Световният номер 30 бе ефективен при свой сервис и спечели първия сет с резултат 6-3.

Втората част бе далеч по-драматична, а в края й Григор Димитров дори сервираше за спечелването й. До това можеше и изобщо да не се стигне, имайки предвид, че сърбинът дръпна с 3-0 гейма в своя полза, преди българинът да прояви характер и да изравни за 3-3.

Последва и нов пробив в полза на Типсаревич, който при 5-3 вече сервираше за победата. Тук българинът отново демонстрира психическа устойчивост и доведе нещата до 5-5, след което и последва пробив на Димитров за 6-5. Григор вече сервираше за изравняване на сетовете, но допусна нов пробив във възможно най-неподходящия момент, което и доведе нещата до тайбрек. Там Типсаревич бе безкомпромисен и даде едва две точки на хасковлията, слагайки точка на спора при 6-3 7-6 в своя полза.

Григод Димитров напуска Ийстбърн с 11,550 евро от наградния фонд и 45 точки за ранглистата на ATP, които могат да го изкачат до 61-а позиция в света. Сега пред младия българин предстои участие на турнира от Големия шлем "Уимбълдън", жребият за който се тегли утре.

Водещи

Най-четени