Григор Димитров с исторически финал на двойки в Ийстбърн 17.06 | 07:45

Гришо влезе в историята като първият българин, достигнал до финал на двойки на турнир под егидата на ATP

От Мариян Найденов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров и партньорът му Андреас Сепи (Италия) се класираха за финала на двойки на турнира в Ийстбърн (Великобритания), след като се наложиха със 7:5, 7:6(5) над представителите на домакините Колин Флеминг и Рос Хътчисън.

Така Григор Димитров влезе в историята като първият българин, достигнал до финал на двойки на турнир под егидата на ATP. Досегашното най-добро постижение принадлежеше на Орлин Станойчев, който заедно с партньора си Юри Шукин (Русия) достигна до полуфинал в Амстердам през 2000 г.

За съжаление на 20-годишния хасковлия, той не успя да запише друго историческо постижение - да се класира на полуфинал на сингъл на турнир oт ATP, след като отпадна на четвъртфиналите в Ийстбърн от Янко Типсаревич (Сърбия) след загуба в два сета - 6:3, 7:6(2).

Иначе полуфиналът между Димитров/Сепи и Флеминг/Хътчисън бе много оспорван, но българинът и италианският му партньор показаха по-здрави нерви в решителните разигравания и се поздравиха с победата.

В първия сет играта вървеше гейм за гейм, когато се стигна до 6:5 в полза на Гришо и Сепи и те успяха да пробият съперниците си, за да вземат частта със 7:5.

Във втория сет пробиви нямаше и така се стигна до тайбрек, в който Григор и италианецът поведоха с 6:4 точки и имаха два мачбола. Британците успяха да спасят първия, но не и втория и така Григор Димитров и Андреас Сепи се класираха на финала.

В спор за титлата Димитров и Сепи ще се изправят срещу израелската двойка Джонатан Ерлих/Анди Рам. По програма финалът ще се играе в петък (17 юни), като той е последен пети мач на централния корт. Двубоят ще започне след изиграването на полуфиналите при мъжете и жените, като се очаква това да бъде след 20:00 часа българско време.

Водещи

Най-четени