Дженсън Бътън: Не очаквам заповеди от бокса през този сезон, това вреди на всички 06.02 | 13:03

От iNews.bg

Световният шампион от Формула 1 през 2009-а година Дженсън Бътън обяви, че не очаква през новия сезон тимовете да рискуват прекалено бързо с директни заповеди към своите пилоти.

През миналата година отборът на Ферари бе наказан с глоба от 100 000 долара, тъй като заповедите бяха директно забранени, но "черните кончета" си позволиха да наредят на Фелипе Маса да отстъпи първата позиция на своя съотборник Фернандо Алонсо в състезанието за голямата награда на Германия.

През този сезон ФИА ревизира някои от своите правила и нарежданията от бокса отново са позволени, но според Бътън подобни неща вредят на мотивацията на самите пилоти, което ще накара тимовете да помислят добре преди да вършат нещо подобно, особено в прекалено ранна фаза на сезона.

"Не вярвам, че ще станем свидетели на нареждания от бокса, наистина не мисля, че ще се случи. Тимовете разбраха, че е по-добре да разполагаш с двама пилоти, отколкото с един. За да се развива добре една кола са ти необходими двама опитни състезатели", сподели Бътън пред агенция Ройтерс.

"Ако залагаш само на един от своите пилоти, как ще накараш другия да се раздава максимално, след като няма да усеща твоята подкрепа? Той няма да има мотивация да взима най-доброто от колата, няма да има мотивация да кара максимално бързо и да печели точки", допълни британецът.

"Ако аз бях ръководител, със сигурност щях да искам моите състезатели да разполагат с равни шансове. Конкуренцията между тях помага за развитието на автомобила и на тима като цяло. Наистина се надявам пилотите да бъдат оставени да карат честно и според възможностите си."

"Всички момчета са дошли тук след години усърден труд. За да попаднеш във Формула 1 е необходимо да си наистина добър пилот, трябва да преминеш през редица състезания от по-нисък ранг. Следователно идвайки тук ти разчиташ да се отнасят с теб като с един от най-добрите автомобилни състезатели в целия свят", настоя шампионът от 2009-а година.

"Щастлив съм, че в МакЛарън такова нещо просто няма как да се случи. Тук няма заповеди от бокса и точно така трябва да бъде, когато за теб карат двама бивши световни шампиони", завърши Дженсън Бътън.

Водещи