Карл Люис към Юсейн Болт: Забрави да участваш на дълъг скок 24.03 | 17:46

"Аз бях скачач, който можеше да бяга спринтове. Той е просто спринтьор", каза за Болт деветкратният олимпийски шампион

От Мариян Найденов

Олимпийската легенда Карл Люис посъветва Юсейн Болт да не се опитва да участва в дисциплината скок дължина, а да се концентрира върху това, в което е най-добър - бяганията. На предстоящите Олимпийски игри в Лондон следващата година Болт ще защитава златните си медали на 100 и 200 метра гладко бягане, но загатна, че може да се пусне и в скока дължина след края на Игрите.

Самият Карл Люис спечели четири златни медала от Олимпийски игри в дългия скок, но освен това има и два златни медала на 100 метра. Американецът започна кариерата си в сектора за дълъг скок, но след това се прехвърли в бяганията. Според него, това е много по-лесно, отколкото бегач да се прехвърли в скоковете.

"Тези дисциплини са тотално различни", заяви Люис, цитиран от MSN Sport. "Това е все едно защитник в американския футбол да се превърне в куортърбек. Скокът дължина е много по-трудна и тежка дисциплина. Куортърбекът обаче може да се превърне в защитник, какъвто примерно бе моят случай", каза още Люис.

"Аз бях скачач, който можеше да бяга спринтове. Той е просто спринтьор", каза още живата легенда на олимпийския спорт.

"Според мен, той ще се запомни като един от най-добрите в леката атлетика и без да се пуска на скок дължина. Защо трябва да увеличава дисциплините си? Не може ли просто да продължава да побеждава в бяганията и да се пусне примерно на 400 метра гладко бягане", каза още Люис.

Водещи

Най-четени