Манчестър Юнайтед и Барселона са първите полуфиналисти в ШЛ 12.04 | 23:50

"Червените дяволи" отново сломиха Челси с 2:1, докато каталунците нямаха проблеми срещу Шахтьор

От Краси Киров

Отборите на Манчестър Юнайтед и Барселона са първите полуфиналисти в Шампионската лига. В дербито от вечерта Манчестър Юнайтед премина през тима на Челси по пътя към следващата фаза на най-силния футболен турнир.

"Червените дяволи" победиха с 2:1 тима на Челси във втория четвърфинален двубой между двата английски гранда и с общ резултат 3:1 се класират за полуфиналите на Шампионската лига. След победата с 1:0 на "Стамфорд Бридж" преди седмица, днес Юнайтед извоюва успех и на своя "Олд Трафорд", слагайки край на мечтите на Роман Абрамович и неговия клуб за триумф в най-престижния клубен турнир на планетата.

Българинът Димитър Бербатов остана на резервната скамейка и не се появи в игра до края на двубоя, а неговия заместник Хавиер Ернандес отбеляза първия гол в мача една минута преди почивката. Дидие Дрогба върна интригата в 77-ата минута със страхотен гол, но само минута по-късно Парк Джи Сунг сложи точка на спора и класира окончателно своя тим напред.

След равностойната първа част, в която двата тима си размениха по няколко силни периода, първи до попадение все пак стигнаха домакините. Чудесна многоходова атака преминала през Уейн Рууни и Джон О'шей стигна до Райън Гигс, който нахлу в наказателното поле и пусна успореден на голлинията пас към Ернандес.

Младият нападател не сгреши и прати топката в мрежата зад Чех за 1:0 в полза на Манчестър Юнайтед, като при този резултат двата тима се оттеглиха и на почивка. Челси започна по-добре втората част, а в игра се появи Дидие Дрогба. Именно той върна интригата в 77-ата минута след чудесно попадение.

Той овладя по прекрасен начин дълго подаване в половината на Юнайтед, завъртя се и нахлу в наказателното поле, където с плътен изстрел нападателят прати топката в мрежата на "червените дяволи" за 1:1. Мечтите на Челси обаче бяха живи буквално само няколко секунди, тъй като Парк Джи Сунг изравни в атаката тръгнала от началния удар изпълнен от Юнайтед. Отново Гигс и Рууни се оказаха в центъра на събитията, за да докарат топката до непокрития кореец, който смълча гостуващите фенове за втори път.

Така Манчестър Юнайтед постигна втора победа над настоящия английски шампион. В следващия кръг тимът на сър Алекс Фъргюсън очаква победителя от сблъсъка между Интер и Шалке, като първата среща завърши с категорична победа от 5:2 на Шалке като гост на италианска земя.

В другата среща Барселона победи с 1:0 като гост тима на Шахтьор и продължава към ½ финалите в Шампионската лига с общ резултат 6:1. Двубоят бе решен още в Барселона, където възпитаниците на Гуардиола победиха с 5:1.

Тази вечер пред пълните трибуни в Донецк, домакините разчитаха на чудото за да продължат напред. Шахтьор започна много силно двубоя и се опита по всякакъв начин да отбележи ранен гол, с който да увеличи шансове за обрат в този мач. Това обаче не се случи и постепенно каталунците взеха нещата в свои ръце. Геният на Лео Меси блесна в 43', когато аржентинецът отбеляза за 1:0 след перфеткно отиграване.

Така Барселона се класира за полуфиналите в Шампионската лига и очаква победителят от сблъсъка между Реал Мадрид и Тотнъм. След като "белия балет" води с 4:0 след първата среща по всичко личи, че феновете на футбола ще могат да наблюдават "Ел Класико" и в Шампионската лига.

Водещи