Microsoft пуска смартфони под Mango следващата седмица 20.10 | 12:08

С новите телефони на Nokia, Samsung и HTC Microsoft ще засили отслабените си позиции

От Георги Георгиев

Щатският софтуерен гигант Microsoft, който се опитва да догони Apple и Google при бързорастящия пазар на смартфони, възнамерява да представи в близките дни нови модели смартфони на Nokia, Samsung и HTC, които ще работят под Mango – последната версия на Windows Phone 7.

Това заяви шефът на мобилната дивизия на компанията Андрю Лий, цитиран от Reuters.

Досега тази стъпка бе предприета от HTC и японската Fujitsu, която представи смартфон под Манго за японския пазар.

С този ход компанията на Бил Гейтс се опитва да възвърне позициите си в смартфон сектора, който се доминира от Apple и смартфоните под Аndroid. Те заедно оформят около половината от световния пазар.

Част от анализаторите смятат, че Microsoft имат още малко време да наваксат изоставането, особено в сегашната "изнервена" ситуация сред производителите на хардуер, причинена от закупуването на Motorola от Google. Те се опасяват, че Google един ден могат да тръгнат да произвеждат собствени смартфони и по този начин да застрашат позициите на всички, които се осланят на Android. Поради тази причина компании като Samsung, разчитащи традиционно на платформата на Google, днес се опитват да разнообразят възможностите си, насочвайки се към алтернативи като Mango.

Скорошните сериозни проблеми на канадците от Research in Motion (RIM) с Blackberry системите за обработка на съобщения и имейли също могат да налеят допълнително вода в мелницата на Microsoft.

Мениджърите на компанията виждат САЩ, Европа и Китай като основните пазари за телефоните, базирани на Mango.

Анализатори от IDC очакват пазарния дял на Android да премине 40% през тази година от над 20% през 2010 г., докато при iOS предвижданията са ръстът да достигне до към 20% от 15% за миналата година. Тази тенденция те обясняват със падането на пазарния дял нa платформата Symbian на Nokia, за която се очаква да се срине от една трета до една четвърт от пазара.

Към момента потребителите на мобилния Windows разполагат с достъп до база от "едва" 30 хил. приложения за смартфоните си. За сравнение приложенията в App Store на Apple достигат 500 хил.

Съобщението от Microsoft идва ден след като Samsung и Google представиха официално новия смартфон Galaxy Nexus, който работи с най-новата версия на Android - Ice Cream Sandwich.

Водещи