Хотели и ресторанти по морето да чакат проверки към края на май 12.05 | 17:34

От Комисията за защита на потребителите ще следят за качеството на услугите

От Нели Минчева

Комисията за защита на потребителите (КЗП) планира към края на този месец да започне интензивни проверки по Черноморието за това дали се спазват Законът за туризма и Законът за защита на потребителите.

Това съобщи Николай Стойков, директор на КЗП-Бургас, цитиран от Агенция "Фокус".

По думите му в момента по Южното Черноморие все още тече подготовка на туристическите обекти преди старта на летния сезон. Някои от хотелите и ресторантите вече са отворени, но повечето се подготвят за активната си дейност.

Според Стойков и в момента се правят проверки – всеки месец, но те ще зачестят през летните месеци.

Инспекторите на комисията следят удостоверението за категоризацията или временно такова за открита процедура по категоризиране. Без такова удостоверение не би следвало да функционира даден туристически обект.

След това се присъства към проверка на съответствието на категорията на обекта по Наредбата за категоризиране към Закона за туризма, т.е. дали дадените звезди отговарят на качеството на услугата.

Често нарушение от миналата година е, когато надписът върху входа или до него въвежда в заблуждение потребителите - например, когато заведението е кафе-аперитив, а рекламният надпис е ресторант.

При хотелите се случва регистрация като семеен или самостоятелни стаи, а се рекламира като хотел. В същото време обаче по закон изискванията към двата типа обекти са различни, съответно и очакванията на туристите.

Водещи

Най-четени