И след крайния срок продължават преговорите по "Белене" 01.04 | 11:17

Вчера, 31 март, изтече крайният срок за следващия етап от придвижване на проекта

От Елена Коцева

И в момента продължават преговорите между ръководството на НЕК и представители на руската енергийна компания "Атомстройекспорт", съобщиха за iNews от НЕК.

На този етап нито от електрическата компания, нито от Министерство на икономиката и енергетиката могат да предоставят информация за хода на разговорите.

От вчера се водят преговори интензивно за подписване на меморандум за удължаване срока за вземане на решение по проекта АЕЦ "Белене".

Крайният срок на споразумението за строеж на АЕЦ "Белене", сключено между НЕК и руския строител на бъдещата централата - "Атомстройекспорт", изтече вчера, 31 март, и до този момент няма нищо черно на бяло.

По време на форум в българската столица през март тази година представители на руската страна по проекта заявиха, че ако до 31 март не бъде подписано поредното 12-то споразумение за изграждане на атомната централа след тази дата "Атомстройекспорт" няма да има юридически основания да продължава работа по проекта.

Тази сутрин министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че към полунощ НЕК са изпратили ревизирания вариант на меморандума за замразяване на проекта от наша странаДнес се очаква отговорът на Атомстройекспорт. 

Дори и да бъде одобрен от руската страна, меморандумът трябва да мине през процедура през Българския енергиен холдинг, който е принципал на НЕК. Така че не е много ясно кога може да се очаква крайният резултат от днешните преговори.

Премиерът Бойко Борисов съобщи преди дни, че се надява до четвъртък (тоест вчера, 31 март) меморандумът за мораториум за АЕЦ "Белене" за три месеца да бъде подписан.

След земетресението в Япония, което предизвика авария в АЕЦ "Фукушима 1", се повдигна въпросът за качеството на изпълнение на проекта и неговата безопасност. Българските политици се делят на два лагера, както по отношение на цената, която трябва да бъде платена, така и по отношение на екологичната сигурност.

iNews припомня, че в последните седмици от "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие.

Преди това изпълнителният директор в "Росатом” Кирил Комаров заяви, че системите за безопасност са около 40% от цената на атомните електроцентрали.

Освен екологични притеснения, основните противоречия между българската и руската страна се основават на цената, която иска "Росатом".

Националната електрическа компания (НЕК) обяви вече, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс.

Това ще е позицията на българската страна като отговор на предложената от "Атомстройекспорт" цена от 6.3 млрд евро.

Водещи

Най-четени